НАЧАЛО » българия

Служебният екоминистър отмени заповед за разрешаване на строителство на къмпингите Смокиня и Веселие

Той е уволнил шефката на регионалната екоинспекция в Бургас Детелина Иванова заради предложението за отмяна на изричната забрана за строителство там.

fb
3E news
fb
22-06-2021 03:06:56
fb

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев днес е подписал заповед за отмяна заповедта на своя предшественик Емил Димитров за отпадане на императивната забрана за строителство на къмпингите “Смокиня” и “Веселие”. На 9 април, в края на мандата си, министър Димитров подписва заповед, с която отменя императивната забрана за строителство там и на практика въвежда изключения. 

Днес отмених заповедта като нищожна и уволних лицето Детелина Иванова като негодно. Тя е направила мотивирано становище за отмяна на забраната за всякакво строителство на защитените дюни в местността "Каваците", допълни той. Аргументът за отмяна на тази заповед в мотивирането на становище на шефката на РИОСВ- Бургас се казва, че това с еправи заради натрупани незаконни ползвания, които трябва да се узаконят. В границите на защитена територия пясъчни дюни се разрешава преминаване, паркиране, къмпингуване, разполагане на палатки, кемпери и каравани като забраната се отнася до обектите, които се намира извън обектите на опазване, извън къмпинг “Смокиня” и “Веселие”, което напрактика изменя режимите в тази защитена територия и драстична промяна в начина на управление на защитената територия, допълни заместник-министъртъ на околната среда и водите Емилия Тончева. Отмяната на тази заповед от Емил Димитров е засягала още 11 защитени територии, седем от които по Черноморието- Скално образование професора, дюни Перла, дюни Приморско, дюни Каваци, Златна рибка и Градина, местност Алепу, дюни Баба-Слънчев бряг.

„Заварих 11 директори на РИОСВ, Национални паркове и Басейнови дирекции, за чиято длъжност не е проведен конкурс. Още не съм ги сменил. Уважавам професионализма, ако се докажат - да останат да работят, ако не - уволнявам ги веднага“, заяви министър Личев като даде пример с Иванова. 

Съветът по биологично разнообразие ще обяви 40 нови защитени зони и

ще разшири зоните Камчийски пясъци, Ропотамо и Шкорпиловци

Министърът съобщи още, че възстановява работата на Националния съвет по биологично разнообразие. На първото му заседание другата седмица ще бъдат обявени 40 нови зони и три нови защитени зони по Черноморието. Ще бъдат разширени и три зони- Камчийски пясъци, Ропотамо и Шкорпиловци.

Решението на новия министър едва ли ще повлияе решението за подпорната стена на Алепу, защото тя не попада в защитената територия, а във влажна зона и местообитание. за обекта има вече две разрешения за строителство и нотариален акт. Това зависи от ДНСК вече, коментира Личев. Но изрази обеждението си, че нова не е подпорна стена и този строеж трябва да бъде съборен. На въпрос на 3eNews той коментира макар да има лош опит с обявяване на мораториуми както е бил този с ВЕЦ, предлага първа задача на новия кабинет и новия парламент да бъде временен мораториум за строителството по Черноморието.  Все още по места се прави анализ на посегателствата върху защитените зони по Черноморието. В някакъв етап ще стигнем до момента, в който ще започнем да разрушаваме незаконни сгради както стана в Испания, коментира Личев. 

Казусите Алепу и Смокиня все още остават отворени макар да няма съмнения според МОСВ,

че започналите там строежи са незаконосъобразни

Емилия Тончева припомни, че има два нормативни акта защитени територии и защитени зони. защитените територии се обявяват и регулират по Закона за устройство на територията и опазват цялата територия, а защитените зони се обявяват по Закона за биологичното разнообразие и се отнасят до опазване на птиците и местообитанията на терзи територии.

С решението на служебния министър сега никакво строителство на “Смокиня” не би могло да продължи като визира бетонните пети, поставени в момента на плажа, защото е видно, че то засяга дюни, коментира още заместник-министър Емилия Тончева. Сега решението е в ръцете на ДНСК, която вече обяви, че на плажа няма нарушения. Прокуратурата се самосезира за евентуалните нарушения на къмпинг “Смокиня”, но все още очакваме резултати, а дотогава казусът и там остава отворен.

 

 

МОСВ
Асен Личев
Емилия Тончева
Смокиня
защитена територия
заповед
отмяна
директор
РИОСВ
Детелина Иванова
уволнена
По статията работи:

Рая Лечева