60-те най-големи банки в света са вложили 3,8 трилиона долара в изкопаеми горива в последните пет години

Независимо от световния икономически спад и климатичните катастрофи, броят на финансирането на изкопаеми горива е бил по-висок през 2020 г. спрямо 2016 г.

Климат / Свят
Георги Велев
1297
article picture alt description

Публикувано преди ден, 12-то издание на най-изчерпателния доклад, издаван досега за финансирането на изкопаеми горива, документира тревожно разминаване между глобалния научен консенсус относно изменението на климата и продължаващите бизнес практики на най-големите световни финансови институции. Тазгодишният доклад, озаглавен „Банкиране върху климатичния хаос 2021“, разширява фокуса си от 35 на 60 от най-големите банки в света. В документа се разкрива, че през петтте години от приемането на Парижкото споразумение досега тези институции са налели над 3,8 трилиона долара в индустрията на изкопаемите горива.

Докладът също така заключава, че дори в разгара на предизвиканата от пандемия рецесия финансирането на изкопаеми горива е било по-високо през 2020 г., отколкото през 2016 г.. Тази тенденция стои в пряка противоположност на заявената цел на Парижкото споразумение за бързо намаляване на въглеродните емисии, за да се гарантира под 2 ° , възможно най-близо до 1,5 ° Целзий максимално повишаване на глобалната температура до средата на века.

Докладът също така разглежда нововъзникващите ангажименти на банките относно политиката в областта на климата за отдалечената и неопределена цел за привеждане в съответствие с целите на Парижкото споразумение и постигане на „беземисионна икономика до 2050 г.“ или за ограничаване на финансирането за неконвенционални изкопаеми горива. Тези тенденции са крайно недостатъчни за намаляване на глобалното затопляне и несъответстват на целите на Парижкото споразумение.

 

Базирани в САЩ банки продължават да бъдат най-големите световни двигатели на емисиите през 2020 г., като JPMorgan Chase остава „най-лошата банка в света, подкрепяща изкопаемите горива“.

 

От институцията наскоро се ангажираха да приведат финансирането си в съответствие с Парижкото споразумение и въпреки това продължават по същество неограниченото финансиране на изкопаемите горива. От 2016 до 2020 г. дейностите по кредитиране и подписване на JPMorgan Chase осигуриха близо 317 млрд. долара за изкопаемите горива, което е с почти 33% повече спрямо Citi - следващата най-лоша банка за инвестиции в петролната и газова индустрия за този период.

 

Изненадващ резултат от данните за 2020 г. е, че BNP Paribas е станала четвъртата най-лоша изкопаема банка през 2020 г. BNP е направила 41 милиарда долара вложения в фондове за изкопаеми горива през 2020 г. - огромен ръст от 41% спрямо дейността си през 2019 г. Това е и най-голямото абсолютно увеличение на изкопаемите финанси.

Тези банки са налели близо 1,5 трилиона долара през последните 5 години в 100 водещи компании, разширяващи производството си в сферата на изкопаемите горива.

Това включва компании, които стоят зад изключително противоречиви проекти като нефтопровода в нефтените пясъци Line 3 и разширяването на фракинга в землището на местните общности Mapuche в аржентинския регион Патагония. Това са само два от над двадесетте казуса, представени в доклада.

 
Създаден от местната екологична мрежа, Rainforest Action Network, BankTrack, Oil Change International, Reclaim Finance и Sierra Club, докладът демонстрира, че за да приведат своите политики и практики в съответствие със свят, който ограничава глобалното затопляне до 1,5 ° C, банките трябва да се откажат от въглеродните компенсации и кредити , и отхвърля други фалшиви решения, като геоинженеринг и биоенергия за климатичната криза. Правата на човека и коренното население трябва да се спазват при всички действия и инвестиции в областта на климата.

По-специално, правата на коренното население, като правата на самоопределение, както и на свободното, предишното и информираното съгласие, трябва да бъдат включени във всички решения за банково финансиране.

Лошо замислените схеми за компенсиране на въглерода и пазарните механизми са си „обикновен петролен бизнес“, а не реални намаления на емисиите “, смята Алберто Саламандо, съветник на местната екологична мрежа по изменението на климата и правата на коренното население и правата на човека.  „Банките не трябва да продължават да участват в по-големите страдания на човечеството и да приближават живота, такъв какъвто го познаваме, до унищожаването му. Самото човечество е застрашен вид. "

За да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 ° C, всички банки трябва да направят няколко неща:

- Поемане на ангажимент за постепенно премахване изцяло на финансирането на добива на изкопаеми горива и инфраструктура, по изричен график, който е съобразен с ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 ° C. Това може да стане като се започне с финансиране на съществуващи проекти и компании, работещи в петролни катрани, арктически петрол и газ, офшорни нефт и газ, крекинг нефт и газ, втечнен природен газ, добив на въглища и работа на термични въглищни централи.

- Напълно спазване на всички човешки права, особено правата на коренното население, включително техните права на храна и хранителен суверенитет, техните права на вода и земи и правото на безплатно, предварително и информирано съгласие, както е формулирано в Декларацията на ООН за правата на Коренни народи.

- Всяко финансиране за проекти и компании, които злоупотребяват с човешките права, включително правата на коренното население, трябва да бъдат отхвърлени.

Местната мрежа за опазване на околната среда продължава да призовава за отхвърляне на банки и финансови институции, които продължават с подобни инвестиции.

Манипулациите на екологичните проекти и други фалшиви решения няма да доведат до тежка промяна на посоката, необходима за смекчаване на изменението на климата.

Пълният доклад можете да намерите тук.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща