НАЧАЛО » анализи

60-те най-големи банки в света са вложили 3,8 трилиона долара в изкопаеми горива в последните пет години

Независимо от световния икономически спад и климатичните катастрофи, броят на финансирането на изкопаеми горива е бил по-висок през 2020 г. спрямо 2016 г.

fb
3E news
fb
25-03-2021 10:03:38
fb

Публикувано преди ден, 12-то издание на най-изчерпателния доклад, издаван досега за финансирането на изкопаеми горива, документира тревожно разминаване между глобалния научен консенсус относно изменението на климата и продължаващите бизнес практики на най-големите световни финансови институции. Тазгодишният доклад, озаглавен „Банкиране върху климатичния хаос 2021“, разширява фокуса си от 35 на 60 от най-големите банки в света. В документа се разкрива, че през петтте години от приемането на Парижкото споразумение досега тези институции са налели над 3,8 трилиона долара в индустрията на изкопаемите горива.

Докладът също така заключава, че дори в разгара на предизвиканата от пандемия рецесия финансирането на изкопаеми горива е било по-високо през 2020 г., отколкото през 2016 г.. Тази тенденция стои в пряка противоположност на заявената цел на Парижкото споразумение за бързо намаляване на въглеродните емисии, за да се гарантира под 2 ° , възможно най-близо до 1,5 ° Целзий максимално повишаване на глобалната температура до средата на века.

Докладът също така разглежда нововъзникващите ангажименти на банките относно политиката в областта на климата за отдалечената и неопределена цел за привеждане в съответствие с целите на Парижкото споразумение и постигане на „беземисионна икономика до 2050 г.“ или за ограничаване на финансирането за неконвенционални изкопаеми горива. Тези тенденции са крайно недостатъчни за намаляване на глобалното затопляне и несъответстват на целите на Парижкото споразумение.

 

Базирани в САЩ банки продължават да бъдат най-големите световни двигатели на емисиите през 2020 г., като JPMorgan Chase остава „най-лошата банка в света, подкрепяща изкопаемите горива“.

 

От институцията наскоро се ангажираха да приведат финансирането си в съответствие с Парижкото споразумение и въпреки това продължават по същество неограниченото финансиране на изкопаемите горива. От 2016 до 2020 г. дейностите по кредитиране и подписване на JPMorgan Chase осигуриха близо 317 млрд. долара за изкопаемите горива, което е с почти 33% повече спрямо Citi - следващата най-лоша банка за инвестиции в петролната и газова индустрия за този период.

 

Изненадващ резултат от данните за 2020 г. е, че BNP Paribas е станала четвъртата най-лоша изкопаема банка през 2020 г. BNP е направила 41 милиарда долара вложения в фондове за изкопаеми горива през 2020 г. - огромен ръст от 41% спрямо дейността си през 2019 г. Това е и най-голямото абсолютно увеличение на изкопаемите финанси.

Тези банки са налели близо 1,5 трилиона долара през последните 5 години в 100 водещи компании, разширяващи производството си в сферата на изкопаемите горива.

Това включва компании, които стоят зад изключително противоречиви проекти като нефтопровода в нефтените пясъци Line 3 и разширяването на фракинга в землището на местните общности Mapuche в аржентинския регион Патагония. Това са само два от над двадесетте казуса, представени в доклада.

 
Създаден от местната екологична мрежа, Rainforest Action Network, BankTrack, Oil Change International, Reclaim Finance и Sierra Club, докладът демонстрира, че за да приведат своите политики и практики в съответствие със свят, който ограничава глобалното затопляне до 1,5 ° C, банките трябва да се откажат от въглеродните компенсации и кредити , и отхвърля други фалшиви решения, като геоинженеринг и биоенергия за климатичната криза. Правата на човека и коренното население трябва да се спазват при всички действия и инвестиции в областта на климата.

По-специално, правата на коренното население, като правата на самоопределение, както и на свободното, предишното и информираното съгласие, трябва да бъдат включени във всички решения за банково финансиране.

Лошо замислените схеми за компенсиране на въглерода и пазарните механизми са си „обикновен петролен бизнес“, а не реални намаления на емисиите “, смята Алберто Саламандо, съветник на местната екологична мрежа по изменението на климата и правата на коренното население и правата на човека.  „Банките не трябва да продължават да участват в по-големите страдания на човечеството и да приближават живота, такъв какъвто го познаваме, до унищожаването му. Самото човечество е застрашен вид. "

За да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 ° C, всички банки трябва да направят няколко неща:

- Поемане на ангажимент за постепенно премахване изцяло на финансирането на добива на изкопаеми горива и инфраструктура, по изричен график, който е съобразен с ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 ° C. Това може да стане като се започне с финансиране на съществуващи проекти и компании, работещи в петролни катрани, арктически петрол и газ, офшорни нефт и газ, крекинг нефт и газ, втечнен природен газ, добив на въглища и работа на термични въглищни централи.

- Напълно спазване на всички човешки права, особено правата на коренното население, включително техните права на храна и хранителен суверенитет, техните права на вода и земи и правото на безплатно, предварително и информирано съгласие, както е формулирано в Декларацията на ООН за правата на Коренни народи.

- Всяко финансиране за проекти и компании, които злоупотребяват с човешките права, включително правата на коренното население, трябва да бъдат отхвърлени.

Местната мрежа за опазване на околната среда продължава да призовава за отхвърляне на банки и финансови институции, които продължават с подобни инвестиции.

Манипулациите на екологичните проекти и други фалшиви решения няма да доведат до тежка промяна на посоката, необходима за смекчаване на изменението на климата.

Пълният доклад можете да намерите тук.

банки
инвестиции
изкопаеми горива
прекратяване
доклад
По статията работи:

Георги Велев