НАЧАЛО » анализи

Студеното време отново стана важен фактор за цените на европейските електроенергийни борси

fb
3E news
fb
15-02-2021 08:02:15
fb

Студеното време в съчетание с COVID и последните икономически прогнози се отразиха на европейските електроенергийни борси.  Неочаквано бързия ръст на цената на петрола и високите цени на СО2 емисиите, спада на нивото на газа в европейските газохранилища също изиграха своята роля. Така европейските електроенергийни борси стартират новата седмица в сегмента „пазар ден напред“ (с ден за доставка 15 февруари) с цени от 7 до 10 евро за MWh по-високи от предходната (с ден за доставка 8 февруари). Тогава на европейските електроенергийни борси бе отчетен спад на стойностите, но разликата в температурите доведе до много бърза промяна.

През изминалата седмица най-високите цени, постигнати в сегмента „ден напред“ на европейските електроенергийни борси (без скандинавските страни и Великобритания) бяха отчетени с ден за доставка 11 февруари. Тогава е и най-високата постигната цена в Германия – 79.3 евро за MWh (ръст с 9.8 % спрямо ден по-рано), следвана от Австрия – 79.26 евро за MWh и Белгия и Нидерландия – 79.16 и 79.13 евро за MWh, съответно.

Стойността, постигната в този ден на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е 45.18 евро за MWh. На съседните пазари с физическа граница като Румъния, постигнатата цена с ден за доставка 11 февруари е по-висока – 58.47 евро за MWh. В Сърбия достига до 55.8 евро за MWh, а в Гърция – 49.93 евро за MWh, по данни на energylive.cloud. Затова пък само ден по-късно, с ден за доставка 12 февруари цената на БНЕБ скача с 20 евро за MWh – до 65. 33 евро за MWh (плюс 44.6 %), докато на другите европейски електроенергийни борси (с изключение на Гърция) се наблюдава спад. Въпреки това, стойностите, отчетени на БНЕБ през седмицата остават стабилни и при търсене на очаквани нива.  Също така постигнатата стойност с ден за доставка 15 февруари е по-ниска от отчетената за същия ден година по-рано – 50.91 евро за MWh. При това трябва да се отбележи, че според данните на БНЕБ средната цена за базов товар в сегмента „пазар ден напред“ през януари е по-ниска от постигнатата през същия месец на 2020 година.

Най-висока волативност през изминалата седмица този път се наблюдава на пазара в Испания и Португалия. Така например с ден за доставка 11 февруари, според статистиката цената скача с 82.8 % до 48 евро за MWh. Само ден по-рано, с ден за доставка 10 февруари постигнатата цена на пазара в Испания е била доста по-ниска – 26.26 евро за MWh, тоест увеличението е с цели 269.6 %. За сравнение, в този сегмент испанският пазар стартира миналата седмица (8.02. 2021 г.) при цена от 8.3 евро за MWh. С ден за доставка 15 февруари постигнатата стойност е 14.85 евро за MWh. И все пак, ако най-високата отчетена стойност през седмицата е 48 евро за MWh, то тя остава под отчетената преди година цена в този сегмент от 52.03 евро за MWh.  

На повечето пазари цената е сравнима с тази регистрирана преди година.

Търсенето на електроенергия

При търсенето на електроенергия през първата седмица на февруари бе отчетен спад на всички пазара (най-висок във Франция с 8 %) заради по-високите температури. Тогава покачването на температурите се отразиха в спад на ценовите нива. Сега се наблюдава  противоположната тенденция, а статистиката се очаква да бъде оповестена до ден-два. Конкретно за българския електроенергиен пазар е факт повишеното търсене. На БНЕБ бе отчетен рекорд в търгуваните количества електрическа енергия в сегмента „Ден напред“ с ден на доставка 12.02.2021 г. (изтъргуваното количество е 84 622,90 MWh, със средна мощност 3 525,95 МW).

Brent, СО2, газ

През седмицата цената на петрола сорт Brent достигна нови върхове. Завърши при цена от 62.7 долара за барел и стартира също новата седмица с повишение като се котира над 63 долара за барел,  въпреки прогнозата и на МАЕ и на ОПЕК за по-слабо търсене на петрол.  Ясно е, че перспективите пред петрола са предизвикателство, с което пазарите се опитват да се справят. Засега, а и в бъдещите месеци петролът остава фактор, с който ще трябва да се съобразяват и участниците на европейските електроенергийни борси, независимо от все по-честите заявки за енергиен преход и декарбонизация на енергетиката и икономиката.

Цените на СО2 за декември 2021 г. също дадоха своя принос като  завършиха седмицата до високото ниво от 40.22 евро за тон, поскъпвайки с едва 0,500 %. Прогнозата за увеличението им започва да се сбъдва, а студеното време и необходимостта от енергия доведе до включване на позабравени мощности. Колкото цените на газа на TTF, договорите за месец март се върнаха към обичайното ниво от 17.800 евро за MW.

Сегментът „пазар ден напред“ е лакмус не само за състоянието на европейския електроенергиен пазар. По-ниските температури благоприятстват по-високите цени на електроенергията. В по-дългосрочен план те ще бъдат компенсирани от период с по-ниски ценови нива. Затова на пазарът на електроенергия трябва да се гледа дългосрочно. Ситуация подобна на пандемията, предизвикана от COVID винаги може да се появи, но все пак е с ограничен период на действие. Засега е проблем е, че продължава достатъчно дълго и се очертава да е важен фактор поне до края на 2021 г., а икономиката и електроенергийните пазари ще трябва да се нагодят към подобни предизвикателства и в бъдеще.

европейски електроенергийни борси
БНЕБ
пазар ден напред
По статията работи:

Маринела Арабаджиева