НАЧАЛО » анализи

Неочаквано петролно богатство в Унгария

fb
3E news
fb
21-08-2019 08:00:00
fb

Унгарско-американските компании Horizon Energy и TDE Services направиха най-голямото откритие на петролно находище в Унгария за последните 30 години. Находките обезпечават своевременно увеличение на запасите, като Будапеща претегля новите енергийните възможности.

Когато наскоро унгаро-американските компании Horizon Energy и TDE Services заявиха, че са направили най-голямото откритие на нефт в югозападна Унгария за последните 30 години, глобалните петролни пазари почти не го забелязаха. Но откритието дава допълнителен инструмент на Будапеща в развиващата се енергийна политика на страната и предлага отсрочка на пълна зависимост от вносен руски петрол. Очаква се количеството суров петрол, който може да се извлича, да позволи добив на 11 000 барела на ден, като през тази година 6 000 барела вече са добити. И крайната цифра може да бъде дори по-висока, тъй като разработката включва станция за пренос на нефт в Szigetvar - на около 245 километра (150 мили) югозападно от Будапеща - близо до нефтеното находище. Разширяването на капацитета се очаква във втората фаза на развитие, като е възможно увеличение до 15 000 барела петрол на ден, пише компанията на своя уебсайт. Това би било повече от добиваните през 2018г средно 13,000 барела на ден нефт и газ от държавния монополист MOL.

Макар и находката да е голяма, двете цифри в комбинация покриват по-малко от една десета от общото потребление на петрол на Унгария. Повечето си петрол Унгария внася по тръбопровода Дружба от Русия. Въпреки временното му затваряне по-рано тази година поради замърсен петрол от Русия, вероятно руският източник ще остане доминиращ, докато не започне реализирането на новата стратегия на Будапеща за енергиен микс.

II: Енергийната стратегия на Унгария се основава на два стълба - ядрена и възобновяема енергия

Промяна на енергийния микс

Заместник-държавният секретар по въпросите на климата в Министерството на иновациите и технологиите Барбара Ботос обяви наскоро плановете за прекратяване употребата на въглища до 2030 г. Въглищата заемат около 16% използване в битовата енергия, а използването на по-евтиния и екологосъобразен газ се повишава, както и възобновяемата енергия, като Унгария разполага също и с атомна електроцентрала. Правителството заяви по-рано тази година, че предвижда 14% увеличение на крайното потребление на енергия между 2015 и 2030 г. и иска делът на петрола в енергийния микс да расте. Но също така трябва да се премине към постигане целите на ЕС за защита на климата.

Рамката на политиката на ЕС в областта на климата и енергетиката предвижда намаление до 2030 г. с най-малко 40% на емисиите на парникови газове, на ниво ЕС, цел, която Полша и Унгария заявиха, че няма да се стремят да постигнат. Ботош заяви, че Унгария планира до 2050 г. да намали емисиите на парникови газове с най-малко 52% в сравнение с нивата от 1990 г.

Правителството се стреми към намаляване през този период на 85%, според Националния план за Енергия и Изменението на климата, публикуван от Министерство на иновациите и технологиите през май. Премиерът Виктор Орбан планира до 2030 г. страната да увеличи дела на възобновяемата енергия в потреблението на енергия до 20%. Енергийната стратегия на Унгария се основава на два стълба - ядрена и възобновяема енергия. Четирите блока на единствената атомна електроцентрала в Унгария имат комбиниран капацитет от 2000 мегавата (MW). Унгария разширява централата в Пакс/ Paks с два нови блока, като добавя по 1200 MW от всеки. "В пикови моменти Унгария трябва да внесе повече от 50% от енергийните си нужди. Ето защо проекти като Paks II са ключови", заяви Майкъл Керул, главен търговски директор на GE Steam Power, пред Emerging Europe.

Целта на Унгария е до 2030 г. да увеличи дела на възобновяемата енергия в рамките на потреблението на енергия до 20% от около 14-15% в момента, благодарение главно на използването на биомаса. Но Ада Амон, старши сътрудник в E3G -независим мозъчен тръст за изменението на климата, заяви наскоро пред журналисти, че управляващата в момента в Унгария национално-консервативна и дясна популистка политическа партия Fidesz всъщност не се интересува повече от европейските ценности.

"Управляващите не се преструват, че биха искали да вървят заедно с целите на политиката в областта на климата. Те продължават да твърдят, че Унгария има суверенното право да избира своя енергиен микс. Но това не е правилно, предвид факта, че всички държави-членки трябва да се съобразят и да имат целеви данни за възобновяемите енергийни източници.

Author Jo Harper, dw.com

Преводът е публикуван в Бюлетин на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

По статията работи:

Маринела Арабаджиева