Кои са 15-те страни, произвеждащи най-много слънчева и вятърна енергия през 2020 г.?

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
4708
article picture alt description

Неотдавна разпространеният доклад за  глобалната електроенергетика на анализаторската компания Ember ни разкри, че вятърът и слънчевата енергия са произвели 2435 TWh електроенергия през 2020 г.. Така тези източници са осигурили почти една десета от електричеството в света. Вятърът и слънчевата енергия са се удвоили от 2015 г. насам, когато са генерирали 5% (1083 TWh) от електричеството в света.

Някои страни генерират значително повече електричество от вятър и слънце. Глобалните лидери са Дания и Уругвай, които генерират 61% и 44% от електричеството си от тези два възобновяеми източника през 2020 г. Много страни в Европа генерират около една трета до една четвърт от електричеството си от вятър и слънце: Ирландия (35%), Германия (33%), Обединеното кралство (29%), Испания (29%), Гърция (27%) и Португалия (26%)., предаде Reneweconomy. По-голямата част от 15-те страни вятърни и слънчеви държави са в Европа, но списъкът включва и Австралия и южноамериканските страни Уругвай и Чили.

Много повече страни сега получават около една десета от електроенергията си от вятър и слънце. Такива са Индия (9%), Китай (9,5%), Япония (10%), Бразилия (11%), САЩ (12% ) и Турция (12%).

Големите играчи

Ако погледнете само мащаба, Китай (728 TWh), ЕС-27 (540 TWh) и САЩ (469 TWh) се открояват като най-големите производители на вятърна и слънчева енергия.  Заедно те са отговорни за повече от две трети от световното производство. Китай нараства бързо, добавяйки повече вятърна и слънчева енергия от 2015 г. (+503 TWh), отколкото общото производство на вятър и слънчева енергия в САЩ през 2020 г.

Ръст при вятъра и слънцето

Във Виетнам се наблюдава бърз растеж на вятъра и слънчевата енергия. Той премина от 0 до 14 TWh само за 3 години, генерирайки 5% от електричеството си от вятър и слънце през 2020 г.

Междувременно Чили и Южна Корея производството на вятър и слънце е нараснало четири пъти от 2015 г. насам, а много други страни са го утроили, включително Бразилия, Китай, Индия, Мексико, Турция и Уругвай.

Вятърът и слънчевата енергия ще се развиват бързо през следващото десетилетие

Намаляването на разходите поставя вятъра и слънчевата енергия в повратна точка на прехода на света. Неотдавнашен доклад на IRENA показа, че почти две трети от проекти за вятър и слънчева енергия, изградени в световен мащаб миналата година, ще могат да произвеждат електроенергия по-евтино дори от най-евтините нови въглищни централи в света.

„Виждам, че слънчевата енергия става новият крал на световните пазари на електроенергия“, каза изпълнителният директор на IEA Фатих Бирол пред Ройтерс миналата година. „Въз основа на днешните настройки за политика в сектора, той е на път да поставя нови рекорди за разполагане на ВЕИ мощности всяка година след 2022 г.“

Преломната точка е достигната в решаващ момент. Пътната карта на МАЕ за беземисионна икономика до 2050 показа, че е необходима 100% чиста мощност в напредналите икономики до 2035 г. и в световен мащаб до 2040 г., за да се запази курса за 1,5 ° C ограничаване на затоплянето на планетата.

Три четвърти от новото производство на електроенергия ще бъде слънчева и вятърна. Изграждането на достатъчно вятър и слънчева енергия само за да се справи с растежа при търсенето ще бъде ключово предизвикателство за много страни, дори преди те да започнат да помагат за намаляване на емисиите на CO2 от наследственото производство на енергия от фосилни горива.

Докладът МАЕ предвижда, че общото производство на електроенергия ще се увеличи над два пъти и половина от днес до 2050 г., за да позволи електрифицирането на други сектори като отоплението и транспорта.

Наскоро заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс и шефът на МАЕ Фатих Бирол писаха, че евтините възобновяеми източници предлагат ключ към универсалния достъп до електричество в Африка.

И все пак нашият анализ показва, че възобновяемите енергийни източници са постигнали само една трета от растежа на търсенето на електроенергия в Африка през последните пет години, а останалата част идва от изкопаемият природен газ.

Доскоро внедряването на чисто ВЕИ електричество бе изпреварвано от нарастващото търсене на електроенергия, оставяйки света все по-зависим от изкопаемите горива.

Пандемичната 2020 година обаче се оказа изключение. Ember’s Global Electricity Review разкри, че вятърът и слънчевата енергия показват устойчив растеж през 2020 г., помагайки да се наложи рекорден спад на въглищата. Това обаче беше възможно само защото пандемията спираше нарастващото търсене на електроенергия в света.

През следващото десетилетие внедряването на чиста електроенергия трябва да се ускори, за да замени изкопаемите горива и да отговори на нарастващото търсене на електроенергия, докато електрифицираме световната икономика и осигурим достъп до електричество за всички. Вятърът и слънчевата енергия са най-евтините и чисти форми на енергия и са готови да водят тази трансформация.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща