Искане на Дания за маршрута на Северен поток-2 може да доведе до закъснение от осем месеца, и ще струва 660 милиона евро

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
322
article picture alt description

euronews.com

 

Водещият руски проект за газопровод през Балтийско море до Европа, може да се забави с до осем месеца и да струва допълнителни 660 милиона евро (740 милиона долара) поради препятствия при осигуряването на необходимите разрешителни от Дания, заяви операторът на газопровода, пише Ройтерс. За проекта САЩ и няколко източноевропейски, северни и балтийски страни твърдят, че тръбопроводът ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ. Ръководената от Русия проектна компания подаде две заявления за маршрути до датските власти, от които първото беше предложено преди повече от две години. През март Датската енергийна агенция поиска екологична оценка на вариант за трети маршрут.

 

Компанията „Северен поток 2” определи искането на третия маршрут като „умишлен опит за забавяне изпълнението на проекта“.

 

В жалба до датските власти през април компанията „Северен поток-2” заяви, че разходите, свързани с новото искане за трети маршрут, вече са над 100 милиона евро. Според писмото, получено от агенция Ройтерс чрез Закона за достъп до обществена информация, искането за трети маршрут може да доведе до забавяне до осем месеца и допълнителни разходи от 560 милиона евро. Първоначалният бюджет беше 9,5 милиарда евро. „Забавянето на проекта ще доведе до значителна финансова загуба за компанията „Северен поток 2“, се казва в писмото, с което се иска от Датския апелативен съвет по енергетика да изпрати молбата на енергийната агенция. Няма повече вето През юни „Северен поток 2“ оттегли първоначалното си заявление от 2017 г. за маршрут през датски териториални води на юг от балтийския остров Борнхолм. Дания би могла да наложи вето на първоначалния маршрут. Страната прие закон през 2017 г., който позволява да се забрани преминаването на тръбопровода през териториалните й води от съображения за сигурност.

 

Въпреки това, не може да се приложи вето за двата останали варианта на маршрута, тъй като те насочват тръбопровода през изключителната икономическа зона на Дания, а не през териториалните й води. Според изчисленията на Ройтерс въз основа на данните на компанията „Северен поток 2” и скоростта на строителството, тръбите на Газпром ще достигнат датската изключителна икономическа зона между три и пет месеца, ако се брои от сега. "Северен поток 2" заяви през май, че проектът може да стартира през 2020 г., а не в края на 2019 г. поради забавяне получаването на разрешителни от Дания. Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви миналия месец, че Москва е предложила на Киев краткосрочна сделка за транзит на газ, за да замени сегашния 10-годишен договор, приключващ тази година.

 

Преводът  с дата 8 август е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща