Зеленият водород вече е конкурентоспособен за употреба в тежкотоварния транспорт

Анализ на австралийското правителство показва какви може да са ползите от употребата на възобновяем водород в редица сектори

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
1739
article picture alt description

Възобновяемият водород вече става конкурентноспособен в редица приложения при тежкотоварния транспорт, установи новият анализ по поръчка на австралийското правителството. И се очаква да стане най-евтиният от всички източници на водород до средата на века, информира Reneweconomy.

Анализът, поръчан от Clean Energy Finance Corporation, установи, че зеленият водород вече се доближава до конкурентоспособност на разходите за използване в секторите на тежките товарни превози, автобусите и за региони, където няма изградена електропреносна мрежа. До края на десетилетието се очаква зеленият водород да бъде жизнеспособен в повечето транспортни сектори.

Докладът, изготвен от консултантската компания Advisian, установява, че зеленият водород бързо се превръща в жизнеспособна алтернатива на много петролни горива и има голям потенциал да стане и жизнеспособен конкурент на изкопаемите газове. Анализът изчислява, че настоящите разходи за зелен водород са около 3,88 долара за килограм, когато се произвеждат на място с доставки на възобновяема електроенергия.

Но че се очакваше тези разходи да паднат значително под 2 долара за килограм до 2050 г., ако не и по-рано, като се предвижда възобновяемият водород да се превърне в най-евтиния източник на водород - изпреварвайки както „сивия“, така и „синия“ водород, произведен с изкопаеми горива.

Advisian каза, че до 2050 г. или по-рано зеленият водород вероятно ще бъде по-евтин източник на енергия в редица тежки транспортни приложения, включително автобуси, минни превозни средства и авиация, както и конкурентноспособен за употреба в редица индустриални приложения, като стоманодобивните заводи, производството на метанол и амоняк.

Интересен факт от докладае е, че според анализът зеленият водород ще остане труднодостъпен за употреба в пътнически превозни средства далеч след 2030 г., като електромобилите вероятно ще се утвърдят рано на пазара, за да заменят конвенционалните двигатели с вътрешно горене. но зеленият водород може да се появи като силно конкурентно гориво за леки пътнически превозни средства до 2050 г., главно благодарение на спадащите разходи при технологиите с горивни клетки.

Изпълнителният директор на CEFC Ян Лиърмонт заяви, че агенцията е възложила изследването, за да предостави на австралийските индустрии широкият набор от възможности, които се създават от зеления водород.

„Съществува огромно вълнение около потенциала да се създаде зелен водород, за да се осигури по-чист и по-траен енергиен източник. Както при всяка нова технология, разходите ще намаляват с времето “, каза Лирмънт. „Целта на този анализ е да даде на участниците в индустрията и на инвеститорите разбиране за потенциалната икономика за употребата на водород в австралийския контекст, включително потенциалните възможности за ранна употреба. Нашият опит в развитието на слънчевия и вятърния сектор показва, че цените бързо намаляват, тъй като новата индустрия достига мащаб и техническа компетентност. Обнадеждаващо е да се види подобна траектория и за впечатляващия водороден сектор. "

Advisian идентифицира три ключови тенденции, които движеха конкурентната цена на зеления водород. Първите две са относително очевидни - спадащите разходи за електролизната технология и понижаващите се разходи за ВЕИ енергия. Третата тенденция се отнася до необходимите подобрения в разходите за изграждане на водородни съоръжения и подобрения, които могат да бъдат постигнати чрез оперативна ефективност.

Такива подобрения е вероятно да бъдат постигнати само чрез опита от реалното внедряване на проекти за зелен водород. Advisian също така идентифицира три области, където зеленият водород има значителен икономически потенциал - особено да стане значителна част от австралийската икономика.

Те включват изместването на петролни горива, включително използването на зелен водород в транспортните сектори, замяната на изкопаеми газове с възобновяем водород и нарастващия пазар за износ на водород на задгранични пазари.

Директорът в CEFC Рупърт Малоуни добави, че Австралия е в добра позиция да използва опита си като водещ износител на втечнен природен газ, за да стане водещ износител на зелен водород.

„Австралия има възможности да играе водеща роля в развитието на водородна икономика. Нашите висококачествени и евтини възобновяеми ресурси осигуряват сравнително предимство, което ще бъде ключов двигател за постигане на конкурентни разходи за производство на водород “, каза Малоуни.

CEFC администрира фонд за подпомагане на водорода за 300 милиона долара, който се очаква да подпомогне инвестициите в ранните проекти на Австралия за производство и използване на зелен водород - включително чрез предоставяне на съвместни инвестиции за три мащабни електролизерни проекта. Тези проекти са избрани да участват в грантов проект за над 100 млн. долара, предоставени от Австралийската агенция за възобновяема енергия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща