ВЕИ са в пъти по-изгодни като инвестиция, спрямо изкопаемите горива

Инвеститорите във възобновяема енергия продължават да изпреварват изкопаемите горива по целия свят, според Imperial College и IEA. Общата възвръщаемост е била с 367% по-висока през последните десет години

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
1692
article picture alt description

Инвестиционният аргумент за зелена енергия е ясен и глобалното портфолио от възобновяеми енергийни източници е по-малко обвързано с общите пазари, спрямо портфолиото при изкопаеми горива. Този факт се откроява все по-силно след началото на икономическия спад, причинен от пандемията на коронавируса. Това е записано в доклад на Центъра за климатични финанси и инвестиции в Imperial College Business School в Лондон и Международната енергийна агенция. В документа се посочва, че съотношението риск и възвръщаемост на възобновяемата енергия е по-добро както при типичните пазарни условия, така и при кризисни ситуации, съобщава Balkan Green Energy News.

Печалбите от зелено електричество са били с 367% по-високи от тези, спрямо изкопаемите горива през последните десет години, твърдят авторите на проучването. В същото време годишната волатилност при ВЕИ е по-ниска от тази за изкопаемите горива, както в глобалната така и в напредналите икономики. При Китай и развиващите се икономики волатилността на ВЕИ продуктите е по-висока.

Енергийните компании трябва да предоставят повече данни за своите дейности в областта на зелената енергия

Документът изследва ефективността на публично търгуваните компании за възобновяема енергия и изкопаеми горива. За съжаление, някои от най-големите разработчици на възобновяеми източници не са включени поради различните дейности, с които се занимават компаниите, извън зелената енергия. Заради това докладът подчертава необходимостта от стандартизирани данни и информация за подразделенията във фирмите. Авторите също така стигнаха до заключението, че на пазара няма инструменти за инвеститори, които биха били еквивалентни на портфейлите, разработени за целите на проучването. Според документа скорошният скок в първоначалните публични предлагания изглежда е логична реакция на нарастващото търсене на инвеститори за вложения при възобновяеми източници.

Необходими са повече инвестиции, за да се настигне търсенето

При всеки от разглежданите в доклада сценарии енергийните инвестиции ще трябва да се увеличат спрямо нивата им през 2020 г. Така ще отговорят на нарастващото търсене, добавя авторите и посочват, че все по-големи са доказателствата за достъпността на еенергийния преход при отдалечаването му в употребата на изкопаеми горива за производство на електроенергия.

„Нашите изследвания показват, че в целия свят възобновяемата енергия е по-доброто вложение спрямо изкопаемите горива. Това е валидно вече повече от десетилетие, но общите инвестиции все още изостават. Националните регулатори, особено в Съединените щати, трябва да започнат да работят по реформите, необходими за изравняване на условията за инвеститорите в чиста енергия “, каза Чарлз Донован, изпълнителен директор на Центъра за климатични финанси и инвестиции в Business School на Imperial College.

Трябва да се отбележи, че коалиция от природозащитни организации преди седмица публкуваха доклад, че 60-те най-големи банки на планетата все още финансират компании за изкопаеми горива с 3,8 трилиона щатски долара от 2016 г. до миналата година, достигайки връх през 2019 г. с 824 милиарда щатски долара инвестици.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща