Пазарът на акции в Западна Европа на печалба не само в петък, но и за цялата седмица

С най-голямо дневно повишение завърши испанският индекс IBEX 35, а с най-малък ръст затвори френският САС 40

Икономика / България
Георги Вулов
676
article picture alt description

Пазарите на акции в Западна Европа следват тренда на „Уолстрийт“ в Ню Йорк и на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион, подкрепен от оптимистичната статистика от САЩ. Американските акции поскъпнаха в четвъртък след първоначален спад, а при отваряне на търговията в петък трите основни индекса продължиха нарастването си от предходната сесия.

С възходящ тренд затвориха и пазарите в Азиатско-Тихоокеанският регион, където акциите нараснаха значително по време на търговията в петък, водени от борсите в континентален Китай и Япония.

Ваксинирането

Търговците продължават да следят новините относно разпространението на коронавирусната зараза и темповете на ваксинация.

В Германия 10% от населението е ваксинирано срещу коронавирус, каза министърът на здравеопазването Йенс Шпан и допълни, че са изразходвани 12 милиона дози от ваксината. Според института „Робърт Кох“, който следи ситуацията с COVID-19 в Германия, през изминалия ден в страната са регистрирани около 21.5 хиляди нови случая на коронавирусна инфекция. Общият брой на заразените по време на пандемията в Германия надхвърли 2.73 милиона души, а броят на смъртните случаи от избухването на COVID-19 достигна 75.6 хиляди.

Статистиката

Индксът на доверието на германските предприемачи в икономиката на страната се повиши през март до най-високото си ниво от юни 2019 г. Стойността на показателя, изчислена от Мюнхенския институт за икономически изследвания Ifo, този месец се увеличи до 96.6 пункта в сравнение с ревизираните 92.7 пункта през февруари. Експертите, анкетирани от Trading Economics, прогнозираха по-малко увеличение на показателя до 93.2 пункта.

Статистиката, публикувана в петък, показва, че продажбите на дребно в Обединеното кралство са се увеличили миналия месец с 2.1% през февруари спрямо предходния месец. Динамиката на показателя съвпадна с прогнозата.

Пазарите

До обед общият европейски индекс STOXX 600 нарасна с 0.54%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голямо повишение беше германския DAX (+0.77%), следван от британския FTSE 100 (+0.55%), испанския IBEX 35 (+0.54%), италианския FTSE MIB (+0.32%) и френския CAC 40 (+0.28%). Средобед възходящият тренд се запази и дори се ускори за повечето от индексите.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голямо дневно повишение завърши испанският индекс IBEX 35, а с най-малък ръст затвори френският САС 40.

Акциите на компании, които зависят от облекчаване на ограниченията, свързани с пандемията на коронавируса, включително въздушните превозвачи и круизни оператори, показаха уверен ръст. Сред печелившите бяха и книжата на банките, след като председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джером Пауъл заяви, че заемодателите могат да възобновят обратното изкупуване и да повишат дивиденти, започвайки в края на юни.

Фокусът на инвеститорите бе насочен и към цените на петрола, които се възстановиха за една нощ на фона на опасенията, че блокираният масивен контейнеровоз в Суецкия канал може да затвори със седмици канала, ограничавайки световните доставки. Петролът от сорта Brent беше силно волателин и се изкачи до ниво от над 63 долара за барел в петък следобед в Европа. Това рефлектира върху акциите на минните и петролните компании, които в петък нараснаха стабилно: на британската British Petroleum нараснаха с 2,94%, на нидерландската Royal Dutch Shell PLC - с 2.16%, на френската Total – с 1.07%, и на Rio Tinto - с 2.16%.

Вижте още: Световната икономика губи по 400 млн. долара на час от блокирането на Суецкия канал

Цената на акциите на британската инженерна фирма Smiths Group скочи с 6.92%, за да оглави STOXX 600, след като отчете по-висока от прогнозите печалба за първата половина на финансовата година и прогнозира по-нататъшно подобрение на финансовите резултати през втората половина.

Цената на книжата на датската транспортна и логистична компания A.P. Moeller-Maersk се повиши с 5.76%.

Акциите на Banco Santander поскъпнаха с 1.42%, след като Съветът на директорите на испанската банка одобри изплащане на дивидент от 2.75 евро на акция.

Книжата на Aviva PLC нараснаха с 0.30%, което се дължи на новината, че британският застраховател се е съгласи да продаде полското подразделение на германската застрахователна компания Allianz SE за 2.5 милиарда евро (2,94 милиарда долара).

На дъното на STOXX 600 се озоваха книжата на шведската компания за домакински уреди Electrolux, които загубиха 4.14%.

Седмичната равносметка

също е печеливша. Общият европейски индекс STOXX 600 завърши с нарастване от 0.86%, което е най-високо, спрямо останалите национални измерители на „сините чипове“. От тях с най-висок ръст през отминалата седмица е германския DAX (+0.85%), следван от италианския FTSE MIB (+0.67%), британския FTSE 100 (+0.48%), испанския IBEX 35 (+0.06%). Единственият на загуба е френския САС 40 (-0.20%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща