Европейските акции поскъпват в края на седмицата въпреки притесненията на инвеститорите за инфлацията

С най-високо дневно повишение затвори германският индекс DAX, а с най-слаб ръст завърши италианският измерител FTSE MIB

Икономика / България
Георги Вулов
710
article picture alt description

Още на старта на търговията с акции в Западна Европа в петък основните фондови индекси се повишиха, въпреки че доста инвеститори изразиха притесненията си от по-високата от очакванията инфлация за май в САЩ, обявена в четвъртък. В края на деня, при затваряне на пазара, много от индексите отчетоха седмични рекорди, тъй като пазарните участници се отърсиха от стреса, предизвикан от американската инфлация за май, и заложиха прогнозите, че рязкото покачване на инфлацията в САЩ подсказва, че подобни ръстове ще имат временен характер.

Инфлацията

През май потребителските цени в САЩ са скочили с 5% в сравнение със същия месец на миналата година, показват данни на Министерството на труда. Инфлацията се ускори от 4.2% през април и е най-високата за повече от 12 години - от август 2008 г. насам.

Инвеститорите наблюдават внимателно данните за инфлацията, за да разберат кога центалните банки ще започнат да ограничават и дори да премахват стимулите. Но явно тва трябва първо да направи Федералният резерв на САЩ (Фед), съобщава CNBC. Анализаторите, обаче смятат, че последните данни потвърждават тезата на Фед, че по-високата инфлация ще бъде временна.

"Федералният резерв вероятно ще се нуждае от повече доказателства, че нарастването на инфлацията ще бъде устойчиво, за да промени паричната си политика", каза Чарли Рипли, старши инвестиционен анализатор в Allianz Investment Management.

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ) вчера повиши прогнозата си за инфлацията за текущата година до 1.9% от 1.5%, малко над целевата граница от 1.8 на сто.

Лидерите на Г-7

(САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Канада и Япония) започват днес преговори за G7 в курорта Carbas Bay близо до Корнуол в Югозападна Англия. Срещата на върха ще продължи до 13 юни, като се очаква да одобрят въвеждането на глобален минимален корпоративен данък от най-малко 15%.

Ръста на британската икономика

В подкрепа на възхода на пазара на акциите в Западна Европа са данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания, който е нараснал с 2.3% през април спрямо предходния месец, показват данни на Националната статистическа служба на страната (ONS). Икономиката на страната, обаче, все още изостава от ръста си с 3.7% през февруари 2020 г. - преди избухването на коронавирусната пандемия, но в момента е над ръста от 1.2%, отчетен през октомври на миналата година, определен за начало на възстановяването след пандемията.

Пазарите

До обед общият европейски индекс на най-големите компании в Западна Европа STOXX 600 нарасна с 0.3%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-високо повишение беше испанският IBEX 35 (+0.56%), следван от британския FTSE 100 (+0.51%), френския САС 40 (+0.39%), италианския FTSE MIB (+0.05%) и германския DAX (+0.03%). Възходящият тренд се запази до края на сесията, като някои от измерителите дори достигнах седмичен ръст, като испанския и френския бенчмарк.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-високо дневно повишение затвори германският индекс DAX, а с най-слаб ръст завърши италианският измерител FTSE MIB.

Лидерът на растеж сред компонентите на общия индекс STOXX 600 са акциите на испанската фармацевтична компания Grifols, които поскъпнаха със 8.54% след като бе съобщено, че са приключили клиничните изследвания на нов препарат от групата на имонглобулина за борба с COVID-19, а основният конкурент – американската биофармацевтична компания Vertex Pharma обяви, че спира разработването на подобен препарат.

Цената на книжата на френския презастраховател Scor SE се покачи с 8.43%, след като постигна примирие с регистрирани във Великобритания и Уелс застраховател Covea Insurance след ожесточена битка, започнала с неуспешната оферта за поглъщане на британската компания през 2018 г.

На дъното на STOXX 600 се озоваха книжата на Naked Wines, които спаднаха с 6.09%, въпреки че търговецът на вина е отбелязал ръст на продажбите от 68% през финансовата година, приключила през март, заради повишеното търсене в месеците на социални и икономически ограничения.

Сред губещите бяха и акциите на швейцарския производител на компютърна периферия и софтуер Logitech International, които се понижиха с 3.18%.

Внимание заслужават акциите на Deutsche Bank, които спаднаха с 1.70% след съобщения, че за пореден път Европейската централна банка натиска германския кредитор да намери бързо нов председател на Управителния съвет, след като досегашният Пол Ахлейтнер трябва да се пенсионира през следващия май, след 10 трудни години в управлението, белязани от две смени на изпълнителен директор, загуби за милиарди евро и огромни глоби.

Регулаторът е особено загрижен за практиките на германската банка срещу прането на пари – проблем, с който банката се бори през целя мандат на Ахлейтнер. ЕЦБ пристика Deusche Bank да посочи наследник на Ахлейтнер, тъй като централната банка иска да има достатъчно време, за да провери кандидата, който ще го замести.

Седмичната равносметка

показва, че за четвърта поредна седмица общият европейски индекс STOXX 600 завършва на печалба (+1.09%), а от националните основни измерители с най-висок ръст завършва испанският IBEX 35 (+1.31%), следван от френския САС 40 (+1.20%), британския FTSE 100 (+0.92%), италианския FTSE MIB (+0.61%) и германския DAX (+0.02%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща