Ученици от Чепеларе ще представят новия си енергийно ефективен автомобил на Shell Eco-marathon Европа2019

Отборът ще се състезава в една от най-оспорваните категории – „Протопити“, задвижвани от електрическа батерия

Климат / Технологии
Галина Александрова
815
article picture alt description

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ в Чепеларе ще се състезава на финалите на Shell Eco-marathon 2019. На пистата в Лондон през юли учениците ще се опитат да изминат най-дългото разстояние с минимално количество енергия с иновативния си автомобил в категорията „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия.

За седемгодишното си участие в Shell Eco-marathon Европа учениците от отбора на Чепеларе са разработили пет изцяло нови автомобила. Тази година колата е с 20% по-лека, спрямо миналогодишната и тежи малко над 30 килограма, благодарение на конструкцията от карбонов моноблок. Изцяло новата телеметрична система отчита разхода в реално време и разполага със седем сензора, включително радио и GPS модул. Автомобилът е оборудван и с нов мотор, предно и задно задвижване.

Основните генератори на идеи и с принос за реализиране на проекта са ученици от 8 и 10 клас в специалностите „Механотроника“ и „Механизация на селското стопанство“. Пилот на иновативния автомобил е Ивана Ралчева.

„Участваме в една от най-конкурентните категории – „Прототипи“, задвижвани с електрическа батерия. През 2018 г. се класирахме в Топ 20, но вярваме, че тази година ще постигнем целта си да бъдем сред първите 10 европейски отбора. Благодаря на Shell за предоставената възможност и за подкрепата през всички тези години“, отбеляза ръководителят на отбора инж. Тодор Лазаров.

„Първият български ученически отбор вече е натрупал достатъчно опит, знания и кураж през годините, които ги мотивират да проектират изцяло подобрен автомобил. Надявам се, че успеха на едни от най-младите инженерни таланти от България ще предизвика интереса на все повече български ученически отбори да станат част от Shell Eco-marathon Европа“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html. За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посететеhttp://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon.html или следвайте социалните канали във Facebook и Twitter. За повече информация относно фестивала „Изгради бъдещето“ посетете www.shell.co.uk/makethefuture.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща