Електрическо колело и екопечка са сред българските иновации за справяне с енергийната бедност

Климат / Технологии
Галина Александрова
548
article picture alt description

Екологична печка на твърдо гориво с 2-3 пъти по-голяма ефективност и прототип на електрическо колело за градска среда са сред проектите за български финалисти на европейския акселератор „Социални иновации за справяне с енергийната бедност“, съобщи пред БНР Емилия Ангелова – оперативен директор на платформата MOVE.BG.

Сред тях има стартъпи с бизнес модел, някои от които продават на външни пазари, както и неправителствени организации, но сме горди от включването на два ученически екипа – от училището „Джон Атанасов“ към Техническия университет, каза тя в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“

Българските финалисти в европейския акселератор „Социални иновации за справяне с енергийната бедност“ ще бъдат представени в 19 ч. в офиса на MOVE.BG.

„Единият отбор дори има готов прототип на електрическо колело за градска среда, което се зарежда от соларни панели, които са включени в „интернет на нещата“, като при определено генериране на енергия, тя може да се преразпределя в мрежата“, разказа Ангелова.

„Тези неща малко звучат като в бъдещото, защото в България има редица закони, които не позволяват потребителят да е производител на енергия. Но в бъдеще това е едно чудесно решение, и то на 15-годишни“, добави тя.

Друг проект е печка на твърдо гориво с 2-3 пъти по-голяма ефективност, която е 99% по-екологична. „Те са измислили филтър, който премахва вредните частици при изгарянето. Тя е изключително подходяща за енергийно бедни семейства, защото е на достъпна цена. В момента екипът продава в България и на 7 пазара извън България и са доста успешни. Започнали са преди 3 години“, обясни Ангелова.

От MOVE.BG се насочили към иновациите в тази сфера, защото България има „много голяма преднина“ пред останалите в дъното на класацията по европейския индекс за енергийна бедност. Макар че това не е проблем само на България, около 50 млн. домакинства са засегнати от този проблем, като 60% от тях са в Централна и Източна Европа.

Емилия Ангелова обясни, че от утре започва процес на свързване на отборите финалисти с техни ментори – технически и бизнес консултанти. Те влизат в акселераторска програма, която продължава от юни до ноември, като големият финал е през декември.

 „Тогава те трябва да представят новите си стратегии въз основа на разговорите с менторите, като ще се борят и за финансиране“, каза Ангелова и посочи, че идеята е програмата да не приключи само с тази една година заради сложността на проблема.

„Ние искаме да продължим да работим с тях и да следим тяхното развитие и да им помогнем с каквото можем“.

От всяка една държава ще се избере по един победител, който ще получи като цяло скромна сума, за да се опитат да реализират наученото по менторската програма с възможност след това да бъдат допълнително подкрепени.

Състезанието се провежда за трета поредна година, като България е включена за първи път.

Цялото интервю с Емилия Ангелова може да чуете в звуковия файл на сайта на БНР: http://bnr.bg/post/101121032/ekopechka-na-tvardo-gorivo-i-elektrichesko-kolelo-sa-sred-balgarskite-inovacii-za-energiina-efektivnost

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща