Саудитска Арабия може, макар и временно да стане един от големите купувачи на нефтопродукти

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
189
article picture alt description

Саудитска Арабия е възможно принудително да стане активен купувач на продукти за преработка в резултат на претърпените удари върху обекти на Saudi Aramco, съобщава арабският офис на CNBC, позовавайки се на доклад на международната консултантска компания за енергийни изследвания Energy Aspects.

Energy Aspects обръща внимание на факта, че в резултат на атаката Saudi Aramco е била принудена не само да съкрати добива на петрола наполовина, но също така и значително да намали количеството на  Associated Petroleum Gas ( APG ).

В изявление след нападението върху петролните обекти новият министър на енергетиката на страната принц Абдел Азиз бен Салман Ал Сауд се казва в частност, че взривовете на нефтогазовите обекти на Saudi Aramco, освен, че са причинили спирането и на добива на 2 млрд. куб фута APG на ден. Това количество обезпечава производството на 700 хил. барела пропан-бутан (LPG). Спадът на тези количества ще доведе до „намаляване на доставките на етан и течни газове с около 50 %“. Според изчисленията на експертите на консултантската компания, намаляването на производството на APG е от порядъка на 18 %.

В тази връзка Energy Aspects отбелязва, че дефицитът на газ е повлиял на производствените процеси и изразява опасения за качеството на доставянията на международния пазар саудитски петрол от сортовете Arab Light и Arab Extra Light , заради възможно повишение на съдържанието на сероводород. За експорт могат да бъдат предложени средни и тежки сортове петрол.

Компанията предполага също така, че Saudi Aramco ще бъде принудена да купува  големи количества бензин, дизелово гориво и мазут поради намаляването на износа на нефта. Според мнението на експертите от Energy Aspects във вторник саудитската компания ще възстанови 75 % от предишния добив на петрол, но пълният добив на горивата в обемите, които са били към сутринта на 14 септември  ще е възможен след няколко седмици.

Те прогнозират също така, че Saudi Aramco ще поддържа експорта на петрол чрез изваждане на 50 до 60 млн. барела от местните хранилища, разположени основно в района на град Ras Tanura в източната част на страната. Градът е голям енергиен център и в него са разположени големи нефтопреработващи и нефтохимични мощности, терминали за експорт на петрол.

По чуждите медии

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща