Европейският климатичен пакет ще доведе до цени на CO2 от 90 евро на тон след десет години

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
2510
article picture alt description

Европейската комисия прие пакета Адаптиране към  55, който представлява 12 законопроекта, предназначени да направят Европа климатично неутрална до 2050 г. Наред с други неща, пакетът облага с нови данъци горивото за самолети, въвежда трансграничен данък върху въглеродните емисии при вноса на желязо и стомана, цимент, торове, алуминий и електроенергия, произведени извън ЕС. Създава се и система за търговия с въглеродни емисии за автомобилния транспорт и строителния сектор, затяга се съществуващата система за търговия с емисии на ЕС (EU ETS) и се разширява до корабоплаването.

Според анализа на въздействието на пакета от мерки върху европейската промишленост от Себастиан Рилинг, анализатор за пазарите на енергия и въглеродни емисии в ЕС в ICIS, промените ще доведат до сериозно обновяване на европейския пейзаж за търговия с емисии. Предложението обхваща всички аспекти на съществуващата система, включително общия размер на квотите, доставяни на пазара и какъв е техния „таван“, разпределението на безплатни сертификати и функционирането на резерва за стабилност на пазара.

При липса на каквито и да е промени в предложения пакет, ICIS очаква цените на ЕС в схемата за търговия да достигнат около 90 EUR за тон CO2 до 2030 г.. По-сериозно увеличение на цените се очаква по-специално през втората половина на десетилетието, когато предложените реформи за безплатно разпределение ще започнат да имат реален ефект, смята Рилинг.

Сегашната цена на емисиите е около 50 евро за тон. Само преди половин година емисиите бяха около 25-30 евро за тон, което кара други специалисти да смятат, че нивата им могат да се покачат до 90-100 евро на тон много преди 2030 г. Подобни високи нива обаче може да накарат редица бизнеси да променят стратегиите си или дори да преустановят работа.

Според прогноза на екипа на ICIS, това увеличение на цените може да доведе до това, че сектори, обхванати от трансграничния въглероден данък, ще се сблъскват с нови разходи за емисиите между 2026 и 2030 г., което ще им струва с 32,9 милиарда евро повече в сравнение с липсата на поетапно премахване на безплатното разпределение. Поради това участниците в схемата за търговия все повече ще се стремят да покрият излагането си на нестабилни цени на CO2, като се насочат към активна стратегия за търговия с емисии, добави той.

Предложените промени ще променят коренно пазара, вероятно от 2024 г., с прилагането на по-голямото годишно намаляване на тавана на емисиите, както и въвеждането на морски СТЕ в новата система, в зависимост от законодателния график.

Самата дискусия около тази нова СТЕ вероятно ще се сблъска с опозиция както в Европейския парламент, така и в Съвета, тъй като разходите за намаляване на емисиите в тези сектори могат да повлияят на цените на крайните потребители и законодателите очакват политическа реакция. Въпреки че е възможно приемането на пакета до края на 2022 г., политическата дискусия следователно може да достигнат и до 2023 г., което означава реален старт година по-късно, заключи Рилинг.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща