Г-7 ще отпусне спешна помощ за изпращане на самолети за гасене на пожари в Бразилия

Икономика / България
Галина Александрова
210
article picture alt description

Г-7 ще отпусне спешна помощ в размер на 20 милиона долара за Амазония главно. По голямата част от парите ще бъдат използвани за самолети "Канадер", които да се борят с бедствието от въздух. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес, предаде БТА.

Страните от Г-7 са се съгласили също така да отпуснат средносрочна помощ за повторно залесяване. Предложението ще бъде внесено в Общото събрание на ООН в края на септември. За целта ще е нужно съгласието на Бразилия и ще трябва да се работи заедно с НПО и местното население, уточни Макрон в присъствието на президента на Чили Себастиан Пинера.

Джунглата на Амазонка са белите дробове на планетата, заяви френският президент, който добави, че лидерите от Г-7 обсъждат възможността за подобна помощ за Африка, в чиито тропически гори също бушуват пожари.

Макрон превърна въпроса за обхванатата от пожари амазонска гора в приоритет на форума на Г-7. По последни данни от началото на годината в Бразилия са регистрирани 79 513 горски пожара, като малко над половината от тях са в района на Амазонка - над 41 000, като над половината са пламнали този месец. Според експерти повечето пожари са запалени от земеделци и животновъди, за да разчистят място за отглеждане на различни култури.

По-рано британският премиер Борис Джонсън обяви, че Великобритания ще дари 10 млн. паунда за борба с пожарите в Бразилия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща