EnAppSys: Производството на електроенергия в Европа през второто тримесечие на тази година е намаляло с 13 на сто, спрямо първото

В сравнение с второто тримесечие на 2020 г. търсенето се е увеличило с 10 %, но намалява леко спрямо предходното първо тримесечие на тази година

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
1207
article picture alt description

Търсенето на електроенергия в Европа през второто тримесечие на настоящата 2021 г. се повиши до нивата отпреди кризата с коронавируса. Възобновяемите източници продължават да са с най-голям принос при производството на електроенергия (292 TWh, 43 %) и разбира се, заслугата за това е на хидроенергийните мощности. Продължава да нараства цената на въглеродните квоти. Там, където има нужда за задоволяване на търсенето, цената на произведената електроенергия не е чувствителна към високите цени на въглеродните квоти. Това се казва в доклада на консултантската компания EnAppSys за  производството и търсенето на електроенергия в Европа през второто тримесечие на настоящата 2021 г., базиран на данните на ENTSO-E.

Въздействието от затварянето в резултат на коронавируса изглежда приключи през това тримесечие (Q2), тъй като има само 0,4 % разлика в общото търсене от второто тримесечие на 2019 г. 

Германия със 119,7 TWh (отговаря на 17 % от общото европейско търсене) заема първо място, изпреварвайки Франция (103,5 TWh). Това обаче експертите определят като обичайно за второто тримесечие, тъй като намалява сезонното търсене на отоплението  във Франция спрямо първото.

През това тримесечие (Q2) нивото на производство е намаляло с 13 % в цяла Европа, което означава спад на производството от повечето горива, с  изключение на слънчевата енергия (+ 127 %) и петрола (+1 %). От друга страна в сравнение с последните тримесечия, производството от всички ВЕИ, с изключение на хидроенергията са на едни от най-високите си нива. Това се дължи на увеличаване на ВЕИ в цяла Европа. 

Производството от ВЕИ (включително биомаса и отпадъци) допринася за 43 %, продължавайки тенденцията от четвъртото тримесечие на 2019 г. 

Производството на електроенергия от хидроенергийни мощности остава най-големия индивидуален компонент от ВЕИ – 125,2 TWh, което е с 37,6 TWh повече от вторият по значение компонент – вятъра с 87,6 TWh. 

Производството от изкопаеми горива е с 18 % по-ниско от предходното тримесечие, но въпреки това през Q2  то остава в обем от 212,1 TWh, въпреки усилията за постепенен отказ от въглищата и високата цена на въглеродните квоти, която между другото се е увеличила повече от два пъти.

Производството от лигнитни въглища през второто тримесечие на 2021 г. е 48.7 TWh и с 11.8 TWh по-високо от това от кафяви въглища като в повечето страни лигнитните въглища все още се използват като базов товар. 

Приносът на ядрената енергия е 26 %, на газа – 18 %, а на въглищата, вкл. Лигнитните – 13 %.

Авторите на доклада правят извод на база на тримесечни сравнение, с изключение на тези, под влияние на пандемията, че  от първото тримесечие на 2018 г. се наблюдава се тенденция за комбиниран цикъл за производство ( combined cycle gas turbine (CCGT) , което се дължи от една страна на необходимостта от премахването на въглищата, съответно замяната им с възобновяеми източници, но и изглаждане на променливото производство, т.е. необходимостта от диспечируемост. Спадът на производството от източници с високо съдържание на въглерод от друга страна пък се дължи на политиката на правителствата, а не толкова на нарастващите цени на въглеродните квоти. EU ETS стигна до рекордните 56,54 евро за тон в последния ден на второто тримесечие на 2021 г., което е близо 30 % от пределните разходи за производство от въглищните централи. 

Общо за Европа

Общото ниво на производство е спаднало спрямо първото тримесечие в цяла Европа, тъй като през лятото търсенето намалява. За второто тримесечие общото производство е 677,2 TWh, което е с 13 % по-малко от 781 TWh през първото тримесечие на 2021 г. 

Общо в енергийния микс до над 40 % продължават да доминират възобновяемите източници (вкл.биомаса и изгаряне на отпадъци).

Общо 290,6 TWh са произведени от възобновяеми източници, което е с 9 % по-малко от 319 TWh през първото тримесечие на 2021 г., но с 5 % повече от 277 TWh през второто тримесечие на 2020 г. Тези 290,6 TWh от възобновяеми източници допринасят за 43 % от общото количество от производство. Освен производството от слънчеви мощности, при всички други се наблюдава спад  между 3 % и 30 %.

След тях се нарежда производството от изкопаеми горива с 212,1 TWh с принос от 31 % и едва на трето място идват ядрените мощности – 174,5 TWh  и принос от 26 %. 

По отношение на търсенето в резултат на възстановяването от COVID-19, то е най-видимо именно през второто тримесечие на настоящата година. В сравнение с второто тримесечие на 2020 г. търсенето се е увеличило с 10 %, но намалява леко спрямо предходното първо тримесечие на тази година. Намаляването с 3 TWh в търсенето (в сравнение с второто тримесечие на 2019 г.) може да се дължи на се дължи частично на ускореното внедряване на слънчеви мощности, които оказват въздействие върху кривите на търсенето в цяла Европа през миналите месеци, показват изследванията на експертите от EnAppSys. 

Търсенето нараства във всяка от пет европейски държави спрямо второто тримесечие на 2020 г., като то е най-значително в Германия и Франция. 
Когато се разглеждат по отделни типове технологии, а е не по групи (т.е. възобновяеми и изкопаеми), при всички горива се отчитат различни нива на спад, с изключение на слънчевата и петролната. На първо място се нарежда ядрената енергия, последвана от хидроенергията, която пък през второто тримесечие изпреварва газа (през предходните 2 тримесечие газа е на второ място).

Ядрената енергия в Европа достига 174,5 TWh, което е с 49,3 TWh повече от хидроенергията – 125,2 TWh , последвана от производството на газ – 118,5 TWh. 
Според доклада, през следващите няколко години може да се очаква навлизането на вятърната енергия, заради проектите за офшорни вятърни централи. 

В частта по типове технологии се отбелязва също така, че по отношение на газовото производство се наблюдава 21 % увеличение в сравнение с второто тримесечие на 2020 г., докато при хидроенергията то е едва 2 %. При газа този ръст се дължи на изместването на мощностите от въглища. 
В частта, в която се разглеждат поотделно производството от различните източници, в частта за хидроенергията например се отбелязва, че постигнатите 125 TWh производство през второто тримесечие се наблюдава за пръв път от 3 години. В сравнение с първото тримесечие нарастването е с 10 % - до 58,2 TWh. 

Анализаторите от EnAppSys обръщат внимание и на малка, но както я наричан „интересна подробност“ по отношение на Ирландия – увеличаване на мощностите на базата на петрол. На европейско ниво производството от петрол възлиза на 3,4 TWh през второто тримесечие, а интересното е, че в сравнение с второто тримесечие на 2019 г. увеличението е със 17 %. Тъй като Ирландия е основният двигател, то изглежда, че зад тези резултати стои комбинацията от по-голямото търсене и по-ниските данни за вятъра, смятат авторите. 

По отношение на производството от вятър, експертите отчитат спад с 30 % в сравнение с последното тримесечие. Слънчевата енергия обаче достига рекордно ниво – 49,6 TWh и се нарежда преди биомасата, която е с производство от 24,6 TWh. 

Ефект върху цените на въглерода 

Тенденцията за увеличаване на цените на EU ETS продължава предвид намаляването на квотите, отчитат от EnAppSys. През месец май бе прехвърлена „бариерата“ от 50 евро за тон за пръв път. От четвъртото тримесечие на 2020 г. цените на квотите се увеличават с 30 % на тримесечие и тенденцията за нарастване е в ход, достигайки пиковото значение от 56, 54 евро за тон за всички времена, отбелязват експертите, като разглеждат и етапа на постепенен отказ от въглища от различните страни. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща