Европейските акции затвориха със спад след доклада за пазара на труда в САЩ

С най-голям дневен спад завърши германският индекс DAX, а с най-малко понижение затвори общият европейски Stoxx Europe 600

Икономика / Анализи / Интервюта , Финанси
Георги Вулов
1060
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/БТА-АР

Борсовите индекси на най-големите страни в Западна Европа се понижаваха умерено в петък, инвеститорите оценяваха решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) и останаха разочаровани от доклада за пазара на труда в САЩ. И въпреки разкритите повече от очакваното нови работни места, безработицата се е повишила до 4% през май, а като цяло докладът разпали опасенията, че Федералният резерв (Фед-централната банка на САЩ) няма да намали лихвените проценти в скоро време.

Още по темата

В четвъртък ЕЦБ очаквано намали и трите основни лихвени проценти с 25 базисни пункта. Намалението е първото от 2019 г. Според президента на регулатора Кристин Лагард решението е подкрепено от всички членове на ръководството на ЕЦБ с изключение на един.

На пресконференция след срещата Лагард каза, че увереността на ръководството на регулатора в по-нататъшно забавяне на инфлацията се е увеличила през последните месеци, но централната банка иска да получи повече статистически данни, за да вземе решения относно бъдещата траектория на лихвените проценти.

Статистиката

Данните на Евростат, обявени днес показаха, че икономиката на еврозоната е нараснала с 0.3% през първото тримесечие на 2024 г. спрямо предходните три месеца. На годишна база икономиката на еврозоната отбеляза ръст от 0.4%. Динамиката и на двата показателя съвпадна с предварителните данни и очакванията на експертите, анкетирани от Trading Economics. Това е третата и окончателна оценка на БВП.

През 4-тото тримесечие икономиката на еврозоната се е понижила с 0.1% спрямо предходното тримесечие и се увеличила с 0.2% на годишна база.

Докладът за май за пазара на труда в САЩ показа, че бизнесът в САЩ е създал през май повече работни места от очакваното. Работодателите в САЩ са разкрили 272 000 нови позиции, което представлява увеличение в сравнение с април, когато са били създадени 165 000 работни места, след низходящо преразглеждане на първоначалната оценка, отбеляза американското министерство на труда. Това е знак, че бизнесът в САЩ все още е убеден, че икономическото състояние на страната е стабилно, което според редица инвеститори означава, че Фед няма да предприеме намаляване на лихвените проценти през септември, отбелязва АП.

Равнището на безработица в САЩ се е повишило леко до 4 на сто през май от 3.9 на сто през предходния период, посочва министерството на труда във Вашингтон. 

Междувременно индустриалното производство в Германия е намаляло с 0.1% през април спрямо предходния месец, съобщи Федералната статистическа служба на страната (Destatis). Анализаторите очакваха средно увеличение от 0.3%.

Общият обем на германския износ, коригиран с календарни и сезонни фактори, през април се е увеличил с 1.6% спрямо предходния месец, вносът е нараснал с 2%. Експертите прогнозираха увеличение на първия показател с 1.1%, на втория с 0.6%.

Пазарите

До обед общият индекс на най-големите европейски компании Stoxx Europe 600 се понижи с 0.15%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голям спад беше френският CAC 40 (-0.53%), следван от германския DAX (-0.50%), италианския FTSE MIB (-0.40%), испанския IBEX 35 (-0.10%), британския FTSE 100 (-0.34%). Низходящият тренд се запази до края на търговията, а общият измерител Stoxx Europe 600 се отдалечи от рекорда си в четвъртък, когато затвори на ниво от 524.75 пункта, подобрявайки рекорда си от 15 май, според данни на фондовата борса в Лондон LSEG.

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши германският индекс DAX, а с най-малко понижение затвори общият европейски Stoxx Europe 600.

Всички големи борси и почти всички сектори се търгуваха на червено, като измерителят на акциите на недвижимите имоти и компаниите за комунални услуги се понижиха съответно с 2% и с 1%, докато акциите на здравеопазването добавиха 0.5%.

Търговията

Акциите на Renault паднаха с 1.35% заради съобщенията, че европейските власти настояват компаниите да строят фабрики за батерии за електрически превозни средства в региона, за да намалят зависимостта си от доставки от Азия.

Цената на акциите на Kering се повишава с 0.66% след новината, че Лоран Клакен е назначен за нов PR директор на производителя на луксозни стоки.

Пазарната стойност на книжата на енергийните компании се понижи, следвайки низходящия тренд на цените на петрола: на британската BP Plc (-0.43%), на нидерландската Shell (-0.66%) и на френската TotalEnergies (0.92%). Търговията с фючърсите на суровия петрол Brent с доставка до 28 юни на стоковата борса в Лондон приключи със загуба от 0.35% до 79.59 долара за барел.

На германската борса във Франкфурт акциите на оператора на недвижими имоти Vonovia SE регистрираха рязък спад, поевтинявайки със 7.23%, а в Париж - книжата на енергийната Engie (-2.88%).

Сред печелившите се открояват акциите на швейцарската фирма за банков софтуер Temenos, които поскъпнаха с 5.14% и се изкачиха на върха на Stoxx Europe 600, след като обяви нова програма за обратно изкупуване на акции до 200 милиона швейцарски франка (224.92 милиона долара).

За отбелязване са и акциите на най-голямата компания за лоши кредити в Италия doValue, които се повишиха с 2.73%, след като обяви, че планира да придобие основния си конкурент Gardant 230 милиона евро (250.59 милиона долара) в брой и издаване на нови акции.

Седмичната равносметка

И въпреки че приключи търговията в петък на загуба, основните индекси регистрираха седмичен ръст, с изключение на британския FTSE 100 (-0.36%). От печелившите начело излезе общият Stoxx Europe 600 (+1.04%), следван от испанския IBEX 35 (-0.73%), германския DAX (+0.32%), френския САС 40 (+0.12%), италианския FTSE MIB (+0.06%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща