Citigroup: Малко вероятно е повишаване на цената на петрола до 100 долара за барел

Енергетика / Свят
3E news
441
article picture alt description

източник: fotolia.com

Несигурността около доставките на петрол трябва да е много по-съществена от това дали стойността би била 100 долара за барел, заявява за агенция Bloomberg шефът на отдела за изследвания на суровинните пазари към Citigroup Inc. Ед Морс.

„Сценарий, при който петролът ще струва 100 долара за барел има, казва Морс. – Но засега аз смятам, че той е малко вероятен“. По думите му, за осъществяването на такъв сценарий намаляването на предложенията би трябвало да е много по-мащабно.

В неделя вечерта 9 от 20 от страните от ОПЕК+ съобщиха за доброволно намаляване на добива от месец май до края на годината. Това е в допълнение към задължението за коригиране на производството на петрол, взето на заседанието през октомври миналата година (общо понижение с 2 млн. барела на ден към август 2022 г.).

Допълнителната доброволна корекция на страните от ОПИК+ е общо 1,66 млн. барела, се казва в съобщението, което бе разпространено след заседанието на министерския мониторингов комитет. Неочакваното решение на държавите от ОПЕК+ накара редица експерти да преразгледат прогнозите си за цената на петрола и предизвика вълна от опасения по отношение на инфлацията, припомня Bloomberg.

Анализаторите от Goldman Sachs повишиха прогнозата си за цената на Brent за декември 2023 г. до 95 долара от 90 долара за барел.

Експертите от RystadEnergy допускат, че през лятото на тази година Brent може да се покачи и до диапазон от порядъка на 110 долара за барел.

Към момента на публикуване на информацията юнските фючърси за петрола сорт Brent се повишават с 0,49 долара или с 0,58 % до 85,42 долара за барел.

Договорите за месец май за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) растат с 0,65 долара или 0,81% до 81,07 долара за барел. Това е леко забавяне на темпото, което по-рано през обедните часове се засили.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща