Ню Йорк запазва лидерството си на водещ финансов център в света за 6-та поредна година

Челната тройка се допълва от Лондон и Сингапур от класацията на британската компания за финансови консултации Z/Yen Group

Икономика / Свят
Георги Вулов
472
article picture alt description

Ню Йорк, снимка Pixabay

Американският мегаполис Ню Йорк отново зае 1-во място в касаицята на най-големите финансови центрове в света, според британската компания за финансови консултации Z/Yen Group Ltd., която поддържа индикатора Global Financial Centers Index (GFCI).

Ню Йорк изпревари Лондон през есента на 2018 г. и оттогава не отстъпва лидерството вече шеста поредна година. В сравнение с предишната версия на класацията, публикувана през септември миналата година, броят на точките, по които се изчислява индексът, на Ню Йорк и на втория Лондон не се е променил: съответно 760 и 731.

Челната тройка все допълва от Сингапур, който загуби три точки от миналогодишната касация. Хонг Конг е четвърти, Сан Франциско е пети, Лос Анджелис е шести, Шанхай е седми, Чикаго е осми, Бостън е девети, а Сеул затваря челната десетка.

Сан Диего скочи цели 20 места и зае 39-то място, Атланта се върна с 15 позиции и се установи на 30-о място. За първи път в рейтинга влезе агломерацията Минеаполис-Сейнт Пол от щата минесота, която зае 29-то място.

Най-драматичен спад в индекса демонстрираха Британските Вирджински острови, които се върнаха с 16 позиции назад до 107-о място. Сред лидерите Пекин разочарова, падайки с 5 честа и заемайки 13-то място.

На въпроса кои финансови центрове ще увеличат влиянието си през следващите две-три години, респондентите споменават най-често Сеул, Сингапур и Кигали, столицата на Руанда.

Индексът на световните финансови центрове е публикуван за първи път през 2007 г. и се актуализира на всеки шест месеца (настоящото издание е 33-то). Последният рейтинг е съставен въз основа на проучване на повече от 10.2 хиляди респонденти, които класираха 20 градове-световни финансови центрове.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща