Британската Newcleo и италианската ENEA ще построят до 2029 г. прототип на малък бърз реактор LER с оловно охлаждане

Енергетика / Технологии
3E news
684
article picture alt description

Британският стартъп Newcleo е подписал рамково споразумение с италианската Национална агенция по нови технологии за енергетика и устойчиво икономическо развитие ENEA за сътрудничество в областта на разработката на малки бързи реактори с оловен охладител.

„Целта на рамковото споразумение е производството на енергия по безопасен, надежден и устойчив начин с помощта на иновативни малко габаритни ядрено-енергийни системи, които ще се развивате извън пределите на Италия (където към настоящия момент не е разрешена гражданска ядрена дейност), заявяват от Newcleo. „В частност, то предвижда разработката на усъвършенствани атомни електроцентрали с малка мощност и модулни реактори, охлаждани с олово, вместо с вода, което ги прави много по-прости и по-надеждни“.

В сътрудничество с ENEA, компанията Newcleo ще построи електрически прототип на система на бърз реактор с оловен охладител (LER), в който няма да се използват радиоактивни материали или ядрено гориво, което  ще позволи да се изследват необходимите термодинамични, механични и функционални характеристики. Съвместната дейност се отнася и до разработването на ускорително задвижвана система за трансмутация с ускорител (Accelerator Driven System), която два възможност за намаляване на обема на генерираните ядрени отпадъци.

Newcleo заявяват, че смятат за построят първия ядрен прототип в "приятелската" страна в продължение на седем години, а след това да ги изведат на международния пазар, за  постепенна замяна на съществуващите реактори от II и III поколения.

В съответствие със споразумението за сътрудничество, ENEA ще предостави на Newcleo свой изследователски център в Brasimone за извършване на анализа за безопасност, облъчване на персонала и изпитания. Освен това ще бъде създадена нова изследователска инфраструктура, като ще се отдава възможност към предпочитанията за използване и реконструкция на съществуващите експериментални зали и лаборатории. Инвестициите на Newcleo за целта може да надхвърлят 50 млн. евро през следващите 10 години. Компанията планира да започне работа с 25 – 30 инженера, които ще работят в центъра Brasimone в разстояние на 10 години.

Ще бъде създадена и работна група с участието на служители от ENEA и Newcleo за обмяна на информации и знания, а също и за съвместна разработка на оборудване. Ще бъдат съгласувани експерименталните програми по иновативни ядрени системи, взаимна помощ при проектирането, численото моделиране и създаването на ключови компоненти, системи и инсталации.

Според изпълнителния директор на Newcleo Стефано Буоно, ENEA има натрупано уникално глобално ноу хау в областта на течното олово, широк спектър от изследвания и експерименти в този сектор и заема лидерски позиции на световно ниво.

Британското стартиращо дружество Newcleo обяви на 31 август миналата година регистрацията си и първоначалното набиране на капитал от 118 милиона долара, както и  придобиването на  Hydromine Nuclear Energy. Компанията вече има център за ядрени изследвания в Торино, Италия, където около 100 физици и ядрени инженери работят и обменят ноу-хау с водещи международни експерти и учени. Newcleo казва, че първият му ядрен проект, Re-Act, е малък, модулен, бърз реактор с оловно охлаждане, който „скоро ще отговори на търговското търсене за по-малкото производство на електроенергия на острови, в отдалечени общности и за военноморския транспорт“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща