НАЧАЛО » технологии

Университет в Канада става център за сътрудничество на МААЕ за подпомагане на усъвършенствани атомни технологии

fb
3E news
fb
08-05-2021 10:42:54
fb
източник: МААЕ

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) определи Техническия университет на Онтарио (Канада) за Център за сътрудничество, който да подпомогне дейностите на агенцията, свързани с развитие на усъвършенствани атомни технологии - включително малки модулни реактори, както и неенергийните приложения на атомната енергия.

„Тези въпроси отнемат много време, когато сме изправени пред голямото предизвикателство да произвеждаме достатъчно енергия за глобалното развитие, като в същото време не вредим на планетата. Атомната енергия като чист, надежден и устойчив източник на енергия, може да ни помогне да посрещнем тези предизвикателства. И иновациите, разбира се, са ключът към този успех“, заяви заместник генералният директор на МААЕ Михаил Чудаков.

Фокусът на споразумението е да подкрепи проучванията и разработването на интегрирани устойчиви проекти на енергийни системи, модели, фокусирани върху малките модулни реактори и микрореакторите, както и възобновяемите енергийни технологии за многофункционални приложения. Това включва и производство на водород, обезсоляване на вода и топлоснабдяване като част от стремежа за ограничаване на климатичните промени.

В момента в света има над 70 дизайна на малки модулни реактори и над 10–на микрореактори на различни етапи от разработка.

МААЕ
Малки Модулни Реактори
ММР
атомни технологии
Технически университет на Онтарио (Канада)
По статията работи:

3E news