НАЧАЛО » технологии

Руският човекоподен робот Фьодор бе изстрелян днес в Космоса

fb
3E news
fb
22-08-2019 11:20:00
fb

Руският човекоподобен робот Фьодор бе изстрелян днес в Космоса. Ракета-носител „Съюз-2.1а“ изведе робота в орбита, след което той пое към Международната космическа станция (МКС), предаде БГНЕС, цитирана от БНР.

Стартът се състоя както беше планирано в 6:38 часа българско време на космодрума в Байконур. 8 минути и 49 секунди по-късно Фьодор премина условната граница от 100 километра над Земята, което го превърна в космонавт.

Космическият кораб „Съюз МС-14“ ще лети до МКС два дни. Скачването е предвидено за 8:30 сутринта на 24 август.

Фьодор (Skybot F-850), който е първия подобен проект в руската космическа програма, ще прекара в Космоса 17 дни и ще се върне на 6 септември. Роботът е висок 180 см и тежи 160 кг.

Програмата за експерименти по управлението на робота Фьодор на борда на МКС включва той да работи с отвертка и пожарогасител, съобщи Александър Блошенко, дирещтор за перспективни програми и наука в „Роскосмос“.

Става дума за включване-изключване на електрически конектори, използване на стандартни предмети - от отвертка и ключ до пожарогасител, каза Блошенко пред телевизионния канал „Россия 1“.

Според него Фьодор няма да работи автономно с инструменти на борда на космическата станция, а под контрола на руски космонавт.

Блошенко също нарече слухове информацията, че роботът Фьодор не можел да мине през люка на космическия кораб „Союз“, поради което се наложило да бъдат намалени размерите на плещите му. Според него роботът винаги е минавал през люка и ако това не е така, ръцете му просто могат да бъдат демонтирани и сглобени отново вече на МКС.

Фьодор е създаден от компанията „Андроидна техника“ и Фонда за перспективни изследвания. Прототип на робота бе разработен през 2016 г., като първоначално бе известен с условното название Аватар. Впоследствие роботът получи името FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research).

По статията работи:

Галина Александрова