НАЧАЛО » технологии

„Росатом“ открива филиал в Саудитска Арабия

fb
3E news
fb
11-06-2019 04:38:00
fb

Руският министър на енергетиката Александър Новак потвърди намерението на страната активно да си сътрудничи със Саудитска Арабия по проекти в сферата на мирното използване на атомните технологии и обяви откриването на филиал на „Русатом Оверсиз“ в Рияд. Това се случи по време на шестото заседание на съвместната междуправителствена руско-саудитска комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се проведе на 10 юни в Москва.

„Русатом Оверсиз“ (част от руската корпорация „Росатом“) отговаря за популяризиране на интегрирани предложения за изграждане на АЕЦ с голяма и малка мощност и на Центрове за ядрена наука и технологии на международните пазари.

„Откриването на представителство на руската компания в Рияд е важна стъпка за развитието на руско-саудитските отношения в сферата на атомната енергетика“, заяви Новак. По думите му присъствието на „Росатом“ в Кралството ще осигури ефективно взаимодействие с местните държавни органи и частните компании в рамките на конкурентен диалог за реализиране на проекта за изграждане на първата АЕЦ на територията на Саудитска Арабия.

„Работим със саудитската страна по широк дневен ред, свързан не само с участието в конкурентната процедура по проекта за АЕЦ с голяма мощност, но и с редица перспективни направления – обсъждаме сътрудничеството в областта на строителство на реактори с малка и средна мощност, горивния цикъл, в сферата на подготовката на кадри за националната ядрена програма на Саудитска Арабия и развитието на атомната ѝ инфраструктура. Особено внимание отделяме на работата със саудитските промишлени предприятия и научно-образователни институти, тъй като руската страна вижда голям потенциал за участието им в реализирането на ядрената енергийна програма на Саудитска Арабия“, добави Евгений Пакерманов, президент на „Русатом Оверсиз“.

От октомври 2017 г. „Росатом“ участва в конкурентен диалог за изграждане на първата АЕЦ в Саудитска Арабия. Два месеца по-късно руската корпорация и Научният център по атомна и възобновяема енергия на крал Абдула (K.A.CARE) подписаха пътна карта за сътрудничество в сферата на мирното използване на атомна енергия. Тя включва редица стъпки за осъществяване на програмата за сътрудничество, договорена през октомври 2017 г. в Москва по време на посещението на краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз ал Сауд в Русия.

По статията работи:

Галина Александрова