Нулев въглероден отпечатък за всяка произведена кола от Mercedes от 2039 г.

Още през 2025 г. пък компанията ще използва само „зелена“ стомана за автомобилите си

Икономика / Технологии
3E news
881
article picture alt description

До 2039 г. Mercedes-Benz възнамерява да направи производството си напълно въглеродно неутрално. Това се отнася не само до самото сглобяване на автомобили, но и до веригата на доставки за тях. Планът ще се осъществи благодарение на програмата Ambition 2039, предаде RenEn.ru. Първият напълно въглеродно неутрален Mercedes обаче ще бъде произведен по-рано – още през 2025 г.

Стоманата заема сериозен дял в автомобилостроенето, като на нея се дължи и голяма част от вредните емисии от цялостното производство на коли. Например на всеки седан от марката Mercedes се пада около 50% стомана, на която от своя страна се дължат около 30 на сто от вредните емисии, изхвърляни за производството на автомобила.

За да намали въглеродния си отпечатък, производителят на луксозни автомобили инвестира средства в шведския стартъп H2 Green Steel. Компанията бе създадена през миналата година, а целта й е изграждането на голям завод за производство на стомана, който няма да използва каквито и да било изкопаеми горива. Към 2030 г. H2 Green Steel планира да произвежда по 5 млн. тона безвъглеродна стомана. По този начин новосъздадената компания цели да даде своя принос в декарбонизацията на европейската стоманолеярна промишленост, която се явява и сред най-големите замърсители в въглероден диоксид.

Основател и най-голям инвеститор в проекта е компанията Vargas, която е и съучредител и един от основните акционери в Northvolt – шведска компания, произвеждаща литиево-йонни акумулатори.

Плановете на H2 Green Steel е да използва водород за производството на „зелената“ стомана. Той ще бъде добиван чрез електролиза, за която ще се използва електроенергия единствено от ВЕИ.

„Участието на Mercedes-Benz в H2 Green Steel дава сериозен импулс за ускоряване на промяната в стоманолеярната промишленост и ще увеличи предлаганата на пазара безвъглеродна стомана“, отбелязва Маркус Шефер – член на Управителните съвети на Daimpler AG Mercedes-Benz AG. “Освен това, като част от Инициативата за екологосъобразно производство на стомана, Mercedes участва в разработката на сертифициран стандарт за устойчиво развитие на стоманолеярната промишленост. Нашата цел е да осигурим екологично чисто и социално отговорно производство на стомана по цялата верига“, казва още Шефер.

Според Mercedes-Benz компаниите, които формират 85% от годишните доставки на групата, вече са поели ангажимент в бъдеще да доставят единствено продукция, произведена без изхвърлянето на CO2. Към тях спадат и основните производители на стомана.

Производителите на автомобили се превръщат в един от основните двигатели на екологизацията на металургичната и други индустрии. В последно време те все повече търсят чисти, въглеродно неутрални материали, което стимулира трансормацията на тези промишлени сектори. През февруари т.г. концернът BMW обяви, че започва да използва и купува „слънчев“ алуминии, т.е. при леенето на който е използвана единствено енергия от фотоволтаици. Продуктът се нарича CelestiAL и се произвежда от компанията Emirates Global Aluminium от Обединените арабски емирства.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща