НАЧАЛО » технологии

Норвегия дава ход на програмата Longship с три проекта за улавяне и съхранение на въглерод (CCS)

fb
3E news
fb
27-09-2020 08:09:29
fb

Longship. Така се казва програмата на правителството на Норвегия, насочена към проекти за улавяне и съхранение на въглерод (CCS), представена през тази седмица. Тя се приема като важна част от общите действия на правителството по отношение на плановете за развитието на промишлеността и борбата с измененията на климата. По думите на премиера Erna Solberg програмата ще доведе до намаляване на емисиите и ще подпомага развитието на нови технологии, а също и на нови работни места.

Към настоящия момент в рамките на Longship се разглеждат три проекта за CCS.
Правителството предлага като начало осъществяването на проекта за улавяне на въглерод на циментовия завод Norcem в Brevik.

Освен това Норвегия смята частично да финансира системата CCS на обектите по изгаряне на отпадъци на Fortum Oslo Varme в Осло при условие, че собствениците вложат също достатъчно средства, а също така и ако бъде получено финансиране от ЕС или от други източници.

Longship предполага също така и финансиране на проекта за транспортиране и съхранение Northern Lights заедно с предприятията на нефтогазовите гиганти Equinor, Shell  и Total. Longship предвижда строителство на нова инфраструктура и ние подготвяме почвата за включването и на други проекти за улавяне на въглерод в хранилища за СО2 в Норвегия, отбелязват от правителството.

Според международната група от експерти по изменението на климата към ООН, CCS ще са необходими за намаляване на глобалните емисии от парникови газове в съответствие с целевите климатични показатели. За да може обаче CCS да стане ефективен инструмент за климатична политика е необходимо да се създадат нови обекти в Европа и в целия свят. Това ще е от полза за натрупването на необходимия опит и за намаляване на разходите.

Норвегия се ангажира да намали емисиите с 50 – 55 процента през 2030 година. За да може светът да постигне целите, поети в Парижкото споразумение за климата ние се нуждаем от по-широко внедряване на улавянето и съхранението на въглерод, се казва в изявлението. Не всички емисии може да се намалят чрез използването на възобновяеми енергийни източници. В някои промишлени процеси, такива като производството на цимент, CCS е единствената технология, която позволява намаляване на емисиите, казва министърът на климата и околната среда Sveinung Rotevatn.

Норвегия може да даде своя принос за глобалното развитие на технологиите за CCS. В разстояние на десетилетия разработката и експлоатацията на проекти за съхранение на СО2 на находищата Sleipner  и  Snøhvit  демонстрираха е безопасното съхранение на въглерод на норвежкия континентален шелф.

„Ефективната политика за климата трябва да е позитивната промишлена политика“, подчертават още от правителството. Чрез Longship ще бъде засилена норвежката промишленост, предприятията ще отговарят на климатичните изисквания на бъдещето. Проектът и с важен принос в „зеления“ ръст, осигурява и създава нови работни мета в сектора.

В същото време, за да може Longship да даде желания ефект, е необходимо амбициозно развитие на климатичната политика в Европа. Рисковете на първо място са свързани с икономиката на проекта. Технологичната страна, сигурността и целостта на решението за съхранение на СО2 не носи рискове, се отбелязва в изявлението.

Общите инвестиции в Longship се оценяват на 17,1 млрд. норвежки крони. Това се отнася и за трите проекта. Експлоатационните разходи за 10 години се оценяват на още 8 млрд. норвежки крони или общата стойност излиза 25,1 млрд. норвежки крони (приблизително 2,8 млрд. щатски долара). Държавната част от тези разходи се оценява на 16,8 млрд. норвежки крони.

улавяне и съхранение на въглерод
CCS
програмата Longship
Норвегия
По статията работи:

3E news