НАЧАЛО » технологии

На 2 септември започва 10-то издание на програмата „Космически предизвикателства“

fb
3E news
fb
22-08-2019 11:26:00
fb

Водещи експерти от НАСА, Европейската космическа агенция, Масачузетския технологичен институт, Станфорд пристигат в София за десетото юбилейно издание на най-голямата образователна програма за космически технологии и изследвания в България – „Космически предизвикателства“, която започва на 2 септември.

Марио Николов, който е един от авторите на програмата, заяви по БНР, че всяка година се канят експерти, за да изнесат лекции пред кадетите на програмата и да запишат лекции на онлайн обучителната платформа, която е напълно безплатна.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той допълни, че подборът на кадетите е изключително сериозен и всяка година се избират само 20 и процесът по подбор отсява хора с реален интерес в космическите науки.

Предвижда се и подготвителен етап с лектори от българска компания, като срокът за записвания за участници – младежи между 18 и 28 г., е до края на август. Има и изключения – 16-годишни кадети.

„Хората, които идват при нас, са търсещи, хора, които искат да продължат обучението си в чужбина и с малка наша подкрепа има хора, които са успели да продължат образованието си в световноизвестни университети“, каза още Марио Николов.

И подчерта, че в България се увеличават хората с интерес към космоса.

По статията работи:

Галина Александрова