НАЧАЛО » технологии

Компанията на „Росатом” ТВЕЛ достави в Китай гориво за реактора на бързи неутрони CEFR

fb
3E news
fb
10-07-2019 08:02:00
fb

Акционерно дружество ТВЕЛ (АО ТВЕЛ) достави в Китай партида ядрено гориво за китайския експериментален реактор на бързи неутрони CEFR (China Experimental Fast Reactor). Горивните касети са изработени в единствения в света производител на ураново гориво за т.нар. бързи реактори - Машиностроителният завод в град Електростал, който е част от ТВЕЛ.

Доставката е осъществена по силата на договор между ТВЕЛ, Китайската корпорация за ядренаенергийна индустрия (CNEIC) и Китайския институт за атомна енергия (CIAE), на чиято площадка е разположена реакторна инсталация.

Освен за изследователски цели, китайският експериментален реактор на бързи неутрони се използва и като част от енергоблока с електрическа мощност 20 MW, включен в електроенергийната мрежа на страната. Той е класифициран от Международната агенция за атомна енергия(МААЕ) като единствения в света енергиен реактор на бързи неутрони извън пределите на Русия.

Доставките на руско ядрено гориво са част от комплексна програма за руско-китайско сътрудничество в областта на развитието на технологиите на бързи неутрони. В момента в китайската югоизточна провинция Фуцзян, като част от енергоблок с мощност 600 MW, се изгражда демонстрационен китайски реактор на бързи неутрони CFR-600. Това е логично продължение на проекта CEFR, създаден с участието на специалисти от „Росатом”. Горивото за този реактор също ще се произвежда от Машиностроителния завод в Електростал, където за целта се планира създаването на нова производствена площадка. Договорът за доставката на ядрено гориво за CFR-600 е между ТВЕЛ и CNLC (дъщерна компания на Китайската национална атомна корпорация CNNC) и влезе в сила в началото на 2019 г.

Сътрудничеството с китайските партньори е стратегическо и мащабно за горивната компания ТВЕЛ. Ние доставяме гориво за енергоблоковете на АЕЦ „Тянван” с реактори ВВЕР-1000, локализирахме с лиценз производството на гориво за ВВЕР-1000 в Ибинския завод и изнасяме руски комплектуващи части. Паралелно с това преговаряме за доставката на гориво за новите китайски енергоблокове с реактори ВВЕР-1200, които ще строи „Росатом”. Сътрудничеството в областта на бързите реактори и горивния цикъл има стратегическо значение, тъй като спомага за създаването на двукомпонентна атомна енергетика на бъдещето”, отбеляза старши вицепрезидентът по търговията и международния бизнес на ТВЕЛ Олег Григориев.

 

 

Компанията за производство на гориво в състава на „Росатом” - ТВЕЛ включва предприятия за производство на ядрено гориво, конверсия и обогатяване на уран, производство на стабилни изотопи, производство на газови центрофуги, а също така научно-изследователски и конструкторски организации. Тя е единственият доставчик на ядрено гориво за руските АЕЦ. Горивната компания на „Росатом” - ТВЕЛ осигурява ядрено гориво за 76 енергийни реактора в 15 страни, изследователски реактори в осем страни, както и транспортни реактори за руския атомен флот. Всеки шести енергиен реактор в света работи с гориво, произведено от ТВЕЛ. www.tvel.ru

 

По статията работи:

Маринела Арабаджиева