В атомната енергетика на Русия до 2035 г. не е заложен нов блок БН-1200М

Ще се работи по проекта БРЕСТ-ОД-300

Енергетика / Технологии
3E news
1055
article picture alt description

Проектът за строителство на нов атомен енергиен блок с реактори на бързи неутрони БН-1200М, който се смята, че трябва да бъде един от ключовите елементи от руската атомна енергетика на бъдещето, не е влязъл в проекта за енергийна стратегия на Русия до 2035 година. Проектът на руската енергийна стратегия бе публикуван в петък на сайта на ресорното министерство. Според документа, установената електрическа мощност на руските енергийни ядрени реактори на бързи неутрони, осигуряващи така наречения затворен горивен цикъл, през 2035 г. трябва да нарасне до 1,78 ГВт от настоящите 1,48 ГВт.

Сега в Русия се експлоатират два „бързи“ енергийни реактора – БН600 с електрическа мощност от 600 МВт (на блок №3 на Белоярската АЕЦ) и БН-800 с установена мощност от 880 МВт на блок №4 на същата централа.

„Добавката“ от 300 МВт до 2035 г., записани в проекта на стратегията, отговаря на пускането в експлоатация на енергиен блок с иновационен ректор на бързи неутрони БРЕСТ-ОД-300 и с оловен топлоносител – ключов обект на опитния демонстрационен енергиен комплекс, строящ се в Томска област в рамките на осъществявания от корпорацията „Росатом“ проект „Пробив“.

През 2018 г. „Росатом“ прие нова стратегия за развитие на родната атомна енергетика, пише Прайм. В основата й е залегнал преход към двукомпонентна ядрена енергийна система, в която енергийните блокове за АЕЦ с реактори ВВЕР на топлинни неутрони, съставляващи основата на съвременната атомна енергетика, ще се експлоатират в съчетание с енергийни блокове с реактори на бързи неутрони със затворен ядрено-горивен цикъл.

При затворения ядрено-горивен цикъл, поради по-широкото възпроизводство на ядреното гориво се смята, че горивната база на ядрената енергетика ще се увеличи значително, а също така ще е възможно и намаляването на радиоактивните отпадъци поради изгарянето на опасните радионуклеиди. По този начин ще могат да се решат два ключови проблема на настоящата атомна енергетика, свързани  от една страна с не съвсем неограничените ресурси от природен уран и от друга - с обемите от отработено ядрено гориво. Русия, както отбелязват експертите е на първо място в света по отношение на технологията за строителство на реактори на бързи неутрони.

Реакторът БРЕСТ-ОД-300 е предназначен за практическо потвърждаване на основните технически решения, вложени в реакторните инсталации с оловен топлоносител при затворения ядрено-горивен цикъл и основните положения на концепцията за естествена безопасност, на която се основават тези решения. Проектната документация на реактора БРЕСТ-ОД-300 е получила положително заключение от главната държавна експертиза през 2018 г. Строителството на реактора ще започне след получаването на лицензия от Ростехнадзор. Очаква се, че енергийния блок ще бъде построен през 2027 г.

Разработката на основния търговски „бърз“ енергиен блок с голяма мощност БН-1200М остава за по-нататък по отношение на развитието на технологията на реакторите на бързи неутрони с натриев топлоносител. От предприятията на „Росатом“ е бил подготвен технически проект на реакторната инсталация БН-1200М с електрическа мощност от 1200 МВт и материали по проекта на енергийния блок БН-1200М. На общо тематично заседание на научно-техническите съвети на „Росатом“ през 2017 г. бе препоръчано за доработване на документите за подобряване на технико-икономическите показатели на енергийния блок и за разработване на пълев комплект на проектната документация за главния блок БН-1200М на Белоярската АЕЦ.

Сред основните технико-икономически характеристики на енергийния блок БН-1200М са срокът на експлоатация от 60 години, 60-месечният срок за изграждане от така наречения „първи бетон“ до пуска на реактора, единична цена на електроенергията – 2,35 рубли за киловатчас. По отношение на безопасността, според проекта дори при хипотетични тежки извънпроектни аварии, няма да са необходими евакуация и преселване на хората от района в близост до атомната централа.

По-рано бе съобщено, че решението за строителството на пилотен блок БН-1200М на Белоярската АЕЦ може да бъде взето в началото на 2020-те години. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща