НАЧАЛО » събития

Инициативата “Зелени закони” внесе петиция до Европейския парламент заради скандалните заменки на гори

Държаватаа не само няма да успее да си върне заграбените от шепа олигарси красиви кътчета по Черноморието и в планините, но и всички граждани ще трябва да ги платим.

fb
3E news
fb
24-02-2021 09:44:26
fb

Инициативата “Зелени закони” внесе петиция до Европейския парламент заради скандалните заменки на гори и нищожните обезщетения, които правителството на Бойко Борисов поиска от възползвалите се олигарси. Петицията премина процес на одобрение и в момента е отворена за подписване от граждани. Всеки може да я подкрепи и да поиска от европейските институции да се захванат с въпроса и да принудят българските власти да предприемат реални действия, които да доведат до връщане на държавата на едни от най-красивите кътчета по българското Черноморие и в планинските курорти. Петицията може да се подпише тук.

Вече има прецеденти и някои от 132-та заменени горски имота, за които Европейската комисия се произнесе, че са заменени с непозволена държавна помощ, са върнати на държавата. Вече има един такъв случай на върнати заменени гори в Разлог. 

През 2003 година четирима летци и пожарникари загиват при падане на хеликоптер, докато гасят горски пожар в района на Разлог, където днес се намира туристическият комплекс Pirin Golf. Пожарът е запален от дървената мафия. Вместо да запази горите, за които са жертвали живота си четирима души, държавата отстъпва голяма част от тях на бизнесмени чрез скандалните заменки през 2006-2009 г. През 2014 г. Европейската комисия обяви заменките на гори за схема на непозволена държавна помощ и разпореди на България да си върне парите или да отмени сделките. През 2019 г. вместо да изиска връщане на заменените гори, Министерството на земеделието позволи узаконяване на схемата чрез доплащане на силно занижени суми. През 2020 година една от фирмите разваля договора за замяна и връща заменената гора. Едва четирима от 132 заменители са върнали заменките. Някои гори вече са изсечени. Останалите заменители оспорват дори ниските обезщетения, поискани им от Министерството на земеделието, храните и горите. 

Дългата история на случая:

С Решение на ЕК от 5.09.2014г. относно схема за държавна помощ № SA.26212 (2011/C)  като неправомерна държавна стойност са обявени 132 разпоредителни сделки за замяна на частни и държавни горски парцели през периода 2007 – 2009 г. ( решението не обхваща заменките на гори преди 2007 г., както и всички земеделски заменки, имащи обща площ от над 100 000 дка). Съгласно това решение българската държава бе задължена да установи разликите между нормативно определените продажни цени на заменените гори спрямо реалните пазарни цени в района на заменените гори, след което да стартира процедура по възстановяване на държавната помощ при сделките с установени разлики. В резултат на обществения натиск и започналото разследване на ЕК, още през 2009 г. с промени в Закона за горите през същата година заменките на гори бяха прекратени, а за вече заменените държавни имоти бе наложена забрана за промяна на предназначението. За съжаление, тогава бяха отхвърлени предложенията на неправителствените организации и за забрана върху разпоредителните сделки с придобитите от частните фирми държавни гори.  

Още през 2015 г. е изнесена информация, че държавата е направила опит да възложи оценката на заменките чрез методика, която да прикрие незаконната държавна помощ изцяло. Тази методиката бе сходна, на тази по която са извършени самите заменки. След реакция от страна на ЕК, държавата бе задължена да използва методика, която се базира на реални пазарни цени. На 20 ноември 2019 г. МЗХГ обяви, че въз основа на оценителна експертиза от държавната фирма Агролеспроект ЕООД е преценено, че от 132 заменки с обща площ 25 хил. дка само при 103 заменки е установена неправомерно получена държавна помощ за малко над 80 млн. лв. 

Още тогава от инициативата “Зелени закони” обявихме, че тази сума е много пъти по-ниска от реалната стойност на държавната помощ и от тогава досега публикувахме множество анализи и сравнителни оценки, за да покажем каква е действителната щета. Смятаме, че най-доброто решение в случая е държавата да предприеме действия, за да си върне заменените имоти, част от които би трябвало да са изключителна държавна собственост.

В отговор от 6 юли 2020 г. на парламентарен въпрос от българския евродепутат Радан Кънев, Европейската комисия посочва, че при невъзможност България да възстанови незаконната държавна помощ от заменките, държавата ще бъде съдена по реда на чл. 108 (2) от Договора за Европейската общност. В същия отговор Комисията посочва, че вече разглежда жалбата на инициатива “Зелени закони” с доказателства за манипулиране на пазарните оценки. Така ще се стигне до това, че не само държавата няма да успее да си върне заграбените от шепа олигарси красиви кътчета по Черноморието и в планините, но и всички граждани ще трябва да ги платим.

Видеото на фирмата, която връща заменени гори в района на Разлог може да видите ТУК.

заменки
петиция
инициатива "Зелени закони"
министерство на земеделието
горите и храните
държавна помощ
заменени гори
връщане на заменени гори в Разлог
По статията работи:

3E news