Uniper планира да построи водороден център вместо LNG-терминал

Енергетика / Свят
3E news
686
article picture alt description

Немската енергийна компания Uniper (собственост на финландската Fortum) смята да превърне пристанищния град Вилхелмсхафен (Долна Саксония, Германия) на крайбрежието на Северно море в национален център за екологично чист водород - „Зелен Вилхелмсхафен“. Проектът включва и терминал за внос на зелен амоняк и електролизатор с капацитет от 410 МВт за производството на зелен водород.

Първоначално компанията планираше да построи във  Вилхелмсхафен плаващ терминал за внос на втечнен природен газ, но пазарните изследвания са показали недостатъчен интерес към сектора на LNG и съответно нецелесъобразност от изграждането на големи мощности за регазификация в Германия.

Плановете са новият терминал да бъде оборудван с инсталация за крекинг на амоняк за производството на зелен водород (чрез отделянето на азот), а също така свързването му към проектираната на водородна мрежа.  

Електролизаторът заедно в терминала за внос ще може да осигури доставка на около 295 000 метрични тона Н2, или 10 % от прогнозираното търсене в цяла Германия през 2030 г.

„Изключително важно е Германия и Европа да станат най-мощните промишлени центрове. Ако искаме това да се случи и заедно с това да бъдат постигнати амбициозните цени за защита на климата, ние се нуждаем от водород за осигуряването с енергия на такива сектори като производството на стомана, химическата промишленост, товарните, морските и въздушните превози“, заявява главният оперативен директор David Bryson.

„Трябва да започнем да използваме водорода в големи мащаби и в търговски индустриални решения. Необходимо е да го превърнем в стока и да го използваме за различни цели. Един от начините да стане това е чрез внос на зелен амоняк и преобразуването му във водород, което се опитваме да направим във Вилхелмсхафен“, допълва той.

Германия планира производство на зелен водород от 14 хил. ТВтч възобновяема енергия през 2030 г., но се прогнозира, че търсенето през тази година ще е 90-100 ТВтч, обяснява още той. „Несъответствието между тези цифри е очевидно. Ние ще зависим силно от вноса, ако искаме да използваме водорода за постигането на целите за климата“, обяснява още Bryson.

Пускането в експлоатация на новия терминал е предвидено за втората половина на настоящото десетилетие в зависимост от търсенето на вносните горива и експортните възможности.

Uniper иска проектът „Зеленият Вилхелмсхафен" да бъде определен от ЕС  и да получи статут на „проект от общ интерес“ (IPCEI). Енергийната компания е в сътрудничество по този проект и със  Salzgitter и Rhenus Logistics.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща