НАЧАЛО » свят

SSE Thermal и Equinor ще строят две напълно декарбонизирани електроцентрали, включително и на 100 % водород

В основата е технологията за улавяне и съхранение на въглерод

fb
3E news
fb
12-04-2021 12:04:15
fb
Keadby, източник: SSE Thermal

Норвежкият нефтогазов концерн Equinor и британската енергийна компания  SSE Thermal публикуваха плановете си за обща разработка на две първи по рода се нисковъглеродни електроцентрали в британския район Хамбър, включващи една от първите във  Великобритания газови електроцентрали с технология за улавяне и съхранение на въглерод (CCS), а също така и на първата в света голяма електроцентрала, работеща на 100 % водород.

Плановете са подкрепени от нови споразумения за сътрудничество между двете компании. Те са в подкрепа на прехода на Великобритания към въглеродна неутралност и ускоряване на декарбонизацията ан Хамбър, най-големият въглероден промишлен клъстер във Великобритания, се казва в изявлението. Проектите ще създадат хиляди квалифицирани работни места и ще доведат до оживление на деловата активност в региона.

Двете „декарбонизирани електроцентрали“, които ще станат „център за чиста енергия“ близо до Скънторп, Северен Линкълншир ще са едни от първите в света, на които ще се използва технологията CCS и водород. Keadby 3 и Keadby Hydrogen  ще заменят старото въглеродно интензивно производство в мрежата, осигурявайки гъвкави и ефективни мощности  в подкрепа на променливата енергия от възобновяеми енергийни източници и ще осигурят системна надеждност при прехода към нулеви емисии, казват от компаниите.

Отбелязва се, че търсенето от страна на водородната електроцентрала Keadby Hydrogen може да осигурява една трето от целта за производството на водород във Великобритания от порядъка на 5 ГВт  през 2030 г.

Keadby 3 с мощност от 900 МВт ще работи на природен газ и ще е снабдена с технология за улавяне на въглерод за отделяне на СО2 от емисиите й. Уловеният СО2  ще бъде транспортиран по тръбопроводи за съхранение в южната част на Северно море. Официалните консултации за Keadby  3 са завършили в началото на 2021 година и в момента проектът е в процес на получаване на разрешителни за строителство. Газова електроцентрала с CCS може да заработи до 2027 година.

Водородната електроцентрала Keadby Hydrogen с капацитет от 1800 МВт ще осигурява „нулеви емисии в точката на горене“. Това ще бъде първата в света мащабна 100 % водородна електроцентрала, която ще осигури огромно търсене на водород в региона през идните десетилетия, казват авторите на проекта. Вероятно съоръжението ще бъде пуснато преди края на десетилетието. Водородът ще се произвежда от природен газ с улавяне и транспортиране и съхранение на СО2 (син водород), както и при електроцентралата, работеща на газ.

Проектите Keadby 3 и Keadby Hydrogen  са в етапи на разработка и компаниите ще продължат консултациите с правителството, регулаторните органи и заинтересованите страни.

В проектите ще се използва тръбопроводна инфраструктура за СО2, разработена в партньорство с Zero Carbon Humber (ZCH), която включва Equinor и SSE Thermal, и морска инфраструктура за СО2 за транспортиране и съхранение на СО2 в британската акватория на Северно море Northern Endurance Partnership (NEP) – в партньорство с участието на  BP, Eni, Equinor, Shell, Total.

Проектът на Equinoe за производство на син водород H2H Saltend пръв ще бъде включен в инфраструктура на ZCH и ще бъде пуснат към средата на 2020-те години.

В рамките на обявеното споразумение SSE Thermal и Equinor обсъждат и варианти за смесването на водорода по време на производството на Keadby 2 SSE Thermal  (вече в строителство) с цел постепенна декарбонизация на новата и най-ефективна газова електроцентрала във Великобритания.

SSE Thermal
Equinor
електроцентрала на водород
улавяне и съхранение на въглерод
CCS
По статията работи:

3E news