Полша залага на ядрената енергетика

Енергетика / Свят
3E news
1629
article picture alt description

Полша планира да построи два АЕЦ-а и да пусне първият енергиен блок още през 2033 година. Спроед енергийната стратегия на Варшава, АЕЦ с 6 енергийни блока ще бъде построена на територията на страната до 2040 година. Работата се планира да започне през 2026 година, съобщава DW.

Като член на ЕС, Полша се ангажира с развитието на алтернативни източници на енергия за постигане на целите за климата на ЕС. Днес 70 % от енергията в страната се произвежда от въглищните електроцентрали, което прави Полша един от най-големите замърсители на атмосферата в Европа.

Решението на Варшава да се преориентира към ядрената енергетика се дължи на спешна вътрешна необходимост. Запасите от лигнит в централна Полша, които в момента представляват 20% от производството на енергия в страната, ще бъдат изчерпани до 2035 г.

Освен това в близко бъдеще в Полша ще постъпва по-малко природен газ: споразумението с Русия за доставка на синьо гориво изтича в края на 2022 година и Варшава не смята да продължава договора. Днес руският газ осигурява 5 % от енергопотреблението в Полша.

Развитието на ядрената енергетика в Полша е планирано още през 1970-те години. След аварията в Чернобил през 1986 г. обаче строителството на два реактори от съветски тип в Жерновец – на 80 км северозападно от Гданск е прекратено. Очаква се атомните електроцентрали, които предстои да бъдат построени сега, да бъдат разположени в Жерновец и в близкото село Любятово-Копалино.

Полша обаче не може да финансира проекта сама. По предварителни оценки, разходите за пускане на реактори с обща мощност от 6  - 9 ГВт може да струват 30 милиарда евро. Както заяви премиерът на страната Матеуш Моравецки, Варшава ще си сътрудничи изключително с проверени компании, представляващи западни страни.

Между другото, както смятат експертите, плановете на Полша са в разрез и с европейските тенденции за преход на газ и възобновяеми енергийни източници. Ядрената енергия, която е „чиста“ от гледна точка на емисиите от парникови газове може да забави процеса на прехода на Полша към възобновяеми източници на енергия.

Въпреки че развитието  на алтернативни енергийни източници също е част от стратегията на полското правителство, процесът се придвижва бавно. В продължение на много години делът на зелената енергия в енергийното потребление на Полша се задържа на по-малко от 14%, като средни показатели за Европа от 20% (за 2020 г.). Пробив трябва да се случи през 2025 г., когато ще бъдат пуснати първите полски вятърни централи в Балтийско море. Очаква се техният капацитет да достигне 8 ГВт до 2040 г.

Плановете на Полша предизвикват недоволство в съседна Германия. Според резултатите от проверка, проведена през януари 2021 г. по искане на "зелената" фракция в Бундестага, ядрените централи, разположени само на няколкостотин километра от полско-германската граница, ще представляват голяма заплаха за безопасността на населението на Германия.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща