Планираните слънчеви и вятърни електроцентрали в САЩ достигат 670 ГВт

Енергетика / Свят
3E news
873
article picture alt description

Националната лаборатория към Министерство на енергетиката на САЩ - Lawrence Berkeley National Laboratory публикува данните за проектите за електроенергетика в страната, които се намират на етап на получаване на разрешения за присъединяване към мрежите на съответните системни оператори. Статистиката е общ индикатор за средносрочните тенденции и показва в каква степен еволюира енергетиката. 

Според данните, към края на 2020 г. американските инвеститори са планирали построяване на електроцентрали с обща мощност от около 755 ГВт и системи за съхранение на енергия от около 200 ГВт.

Сред тези проекти няма нито една въглищна или атомна електроцентрала.

Над половината от новите планирани електроцентрали с мощност -  462 ГВт са за слънчеви проекти.

Вятърните са за 209 ГВт, от които 16 ГВт са офшорни. Газовите електроцентрали – 74 ГВт.

За сравнение, установената мощност от слънчева енергетика в САЩ според резултатите от 2020 г. са били около 100 ГВт.

Висок е делът на хибридните проекти. Например над 34 % от слънчевите електроцентрали се комбинират със системи за съхранение на енергия (или в по-малка степен) с други източници. 

Впечатляващ е ръста на проектите за съхранение на енергия. През 2019 г. планираните мощности са били 50 ГВт. Година по-рано са достигали до 200 ГВт.

Авторите на доклада подчертават, че „голяма част от предлаганите мощности в крайна сметка няма да бъдат построени“. Много от разработчиците се опитват да си запазят включване към мрежата, когато даден проект е на твърде ранен етап, но така и не получават разрешение. Например, на етап на включване към мрежата в периода от 2000 до 2-15 г. са били само 24 % от проектите, които впоследствие са били построени. 

Докладът на Lawrence Berkeley National Laboratory е достъпен на: https://eta-publications.lbl.gov/sites/default/files/queued_up_may_2021.pdf

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща