НАЧАЛО » свят

Цените на петрола се сринаха

fb
3E news
fb
24-05-2019 08:16:00
fb

В четвъртък цените на двата основни сорта петрол се сринаха основно поради опасенията за задълбочаващият се търговски конфликт между САЩ и Китай и данните за нарастването на запасите от горива в САЩ.

Намаляват опасенията по повод недостиг от петрол на пазара и това е в основата на силния спад и на двата основни сорта петрол. Анализаторите отбелязват и влиянието от една страна увеличаването на запасите от петрол в САЩ, от друга – увеличението на производството от нефтопреработващите заводи във връзка с настъпващия летен сезон.  Продължава да се задълбочава и търговския конфликт между САЩ и Китай. От Вашингтон дойде новината, че още китайски фирми може да бъдат включени в черния списък.

В късните следобедни часове в четвъртък Brent се срина с 4,2 % , а WTI – с 5,2 %.

Фючърсът за петрола сорт Brent за месец юли на борсата ICE Futures в Лондон сутринта на 24 май се търгува на ниво близко до затварянето в четвъртък – 68,55 долара за барел или минус 3,55 %.  В четвъртък търговията завърши при цена от 67,94 долара за барел.
Договорът за юли за петрола сорт WTI на NYMEX се котира при цена от 58,60 долара за барел, като при затварянето  бе на ниво от 58,18 долара за барел. Спадът при WTI достига до 4,81 процента.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева