НАЧАЛО » свят

Цените на петрола демонстрират стабилност

fb
3E news
fb
04-05-2021 09:05:47
fb

Цените на двата основни сорта петрол демонстрират стабилност, след увеличението, регистрирано на предишната сесия.
Стойността на фючърсите за юли за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures са на ниво от 67,56 долара за барел, както и при затварянето на вчерашната търговия, когато договорите поскъпнаха с 0,8 долара или с 1,2 %.

Цената на договорите за юни за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) е на ниво от 64,51 долара за барел, което е с 0,02 долара или с 0,03 процента над нивото при затварянето на предходната сесия. В понеделник стойността на договорите се увеличи с 0,91 долара или с 1,4 % до 64,49 долара за барел. По-рано и двата сорта отчетоха спад в цената.

В понеделник  спадът на курса на долара към основните световни валути и в частност към еврото се отрази благоприятно на  цените на петрола.
Като цяло на пазара  все още се запазва несигурност относно перспективите за търсенето на петрол в света. В частност това се дължи на нарастващия брой на болните от коронавирус в Индия, която е третият по големина вносител на петрол. Броят за ден там нарасна в понеделник с 400 хил. Страната е на второ място по заболеваемост след САЩ – 19,9 млн. при 32 млн. в Щатите.

Все пак, независимо от влошената обстановка пазарът вижда някаква надежда, отбелязват част от наблюдателите като обръщат внимание на предложението на Европейската комисия в понеделник за отпускане на действащите ограничения за пътуване. 

По статията работи:

3E news