Северна Македония напредва с три ВЕИ проекта с обща мощност от 210 MW

Енергетика / Свят
Георги Велев
917
article picture alt description

След като германската банка за развитие KfW предостави безвъзмездна помощ от 2,4 милиона евро за Северна Македония за изготвяне на предпроектно проучване и ОВОС за зелени енергийни системи, държавната енергийна компания  Elektrani na Severna Makedonija (ESM) отправи покана за предквалификация и консултанти по процедури за три ВЕИ проекта. Два от проектите са за изграждане на слънчеви централи, а третия е за ВяЕЦ.

Контролираният от правителството производител на електроенергия заяви, че възнамерява да изгради слънчеви електроцентрали с мощност 60 MW и 100 MW в Битоля и че задачата е за производство и проучвания за осъществимост на проектите. ESM работи по подмяната на своята електроцентрала за въглища с мощност 650 MW и мини там с газ и възобновяеми енергийни източници, с амбицията да спре да използва изкопаемите горива най-късно до 2027 г.

ESM работи по подмяната на своята електроцентрала за въглища с мощност 650 MW и м прилежащите ѝ въглищни мини, като идеята е там да се построят газови мощности и ВЕИ. Амбицията е да се спре използването на изкопаемите горива най-късно до 2027 г.

Договорът за слънчеви проекти в Битоля ще продължи до 15 месеца

Консултантът ще закупи и инсталира слънчево измервателно оборудване и ще го експлоатира и поддържа в продължение на шест до 12 месеца, за да позволи проверка на предварителното проучване. След одобрението на KfW, ESM ще продължи с мониторинга на възможностите. Избраната компания ще бъде натоварена с пълен анализ на слънчевите ресурси и оценка на енергийното производство, заедно с технологичен преглед, оценка на разходите, оценка на въздействието върху околната среда и социалното въздействие и други задачи, уточняват от компанията. Очаква се по поръчката да има избрани изпълнители до края на септември и че цялата задача ще продължи 12 до 15 месеца.

Крайният срок за заявяване на интерес за енергийната трансформация в района на Битоля е днес, 26 юли. Предпочитат се консултантски фирми с опит в Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Сърбия, Косово *, Хърватия, Словения, Украйна, Грузия и Армения, според ESM. Що се отнася до консултанта, търсен за проекта за вятърна електроцентрала Миравичи с мощност 50 MW в Гевгелия, списъкът на страните е същият, с изключение на това, че изключва Словения, докато крайният срок е 28 юли.

Главният изпълнителен директор ESM Васко Ковачевски каза още миналата година, че ще бъдат добавени още 50 MW, когато съоръжението в близост до границата с Гърция бъде инсталирано. Предвидената годишна мощност за първата фаза е 150 GWh производство на година. Проектът е върху държавна земя в южната част на района Демир капия на надморска височина от 390 до 700 метра.

Има няколко предварителни проучвания и проектни документи на разположение от по-ранните етапи на проекта. Консултантската фирма ще закупи и инсталира измервателни мачти от поне 120 метра и ще ги експлоатира и поддържа поне една година. ESM ще поеме след това мониторинга на съоръженията.

Избраната компания ще извърши пълна оценка на въздействието върху околната среда и социалното въздействие, ще наблюдава миграциите на птици и прилепи и други задачи, съгласно условията на заданието. ESM заяви, че планира да възложи поръчката през първото тримесечие на следващата година, докато общият период се оценява на 18 месеца.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща