Северна Македония, Сърбия и Албания обмислят съвместно изграждане на 700 MW слънчева централа

Енергетика / Свят
Георги Велев
1019
article picture alt description

Министър -председателят на Северна Македония Зоран Заев, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Албания Еди Рама се ангажираха на срещата си на върха в Скопие да укрепят икономическите връзки, като преименуват тристранната инициатива за мини Шенгенска зона на „Отворени Балкани“ (Open Balkan). Той се основава на принципа на четирите свободи на Европейския съюз за свободно движение на стоки, хора, услуги и капитали. Тримата лидери призоваха останалите три държави от Западните Балкани да се присъединят към групата, предаде Balkan Green Energy News.

„Ще инвестираме заедно в може би най -голямата фотоволтаична централа с мощност от около 700 MW“, каза Заев след срещата в интервю за сръбската агенция Танюг. Той обаче не успя да представи никакви подробности за проекта.

Северна Македония заяви в своя инвестиционен план до 2027 г., че очаква 3,1 милиарда евро публични разходи, частни капиталови разходи и безвъзмездни средства да отидат към енергийния сектор на страната.

Държавната електроцентрала Elektrani na Severna Makedonija или ESM вече разработва проекти за слънчеви електроцентрали, които да заменят въглищните мощности. Страната възнамерява да спре да използва вредното изкопаемо гориво до 2027 г. Наскоро на ESM бе възложена задачата да изгради фотоволтаична система с мощност до 350 MW близо до Щип.

В Албания френската компания Voltalia бе избрана след конкурс да изгради слънчева централа със 100 MW мощност в района на Спитале и 140 MW слънчева електроцентрала Караваста. Частни компании работят по три фотоволтаични системи с мощност по 50 MW във Фиер. Те няма да имат право на никакви субсидии.

Правителството на Сърбия току-що започна да преговаря с базираната в Чикаго UGT Renewables за изграждането на около десет слънчеви електроцентрали с общ капацитет от 1 GW. Все още не е ясно дали компанията ще инсталира фотоволтаичните паркове за нуждите на държавния производител на електроенергия Elektroprivreda Srbije  (EPS) или проектът ще бъде реализиран под друга форма.

EPS има два проекта за слънчева енергия, всеки с мощност до 9,9 MW, като идеята е те да се изграждат върху индустриалните площи на въглищни централи.  UGT Renewables заяви, че ще избере места със земя с ниска икономическа себестойност. Трябва да се отбележи, че общините наскоро получиха разрешение да отдават под наем нискокачествена държавна земеделска земя за електроцентрали с възобновяема енергия.

В Сърбия има инсталирани само 11 MW в слънчеви енергийни системи, или малко над 20 MW, според други оценки, но през април Белград прие високо оценения Закон за използването на възобновяеми енергийни източници, който може да отвори пътя за бързо разширяване на сектора. Другите две държави имат завършени подобни нива на капацитет. Що се отнася до частния сектор, миналия месец Fintel Energija и MK Group обявиха своя Agrosolar Kula - проект с мощност от 660 MW, което ще го направи най -големия в Европа.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща