НАЧАЛО » свят

Световната ядрена асоциация и Агенцията за ядрена енергия на ОИСР стартират ново партньорство

fb
3E news
fb
07-09-2019 09:02:00
fb

Световната ядрена асоциация (WNA) подписа Меморандум за разбирателство (MoU) с ядрената агенция на ОИСР (NEA) по време на симпозиума на Световната ядрена асоциация в Лондон. Събитието се състоя в събота, 6 септември.

В рамките на Меморандума двете организации се споразумяха за споделяне на добрите практики и сътрудничество в подкрепа на по-широкото приемане и разбиране на ядрената енергия и развитието й, както и осигуряване на възможност за по-ефективна и ефикасна ядрена безопасност, за обмяна на опит по отношение на подобрените подходи за извеждане от експлоатация на иведените от експлоатация съоръжения, за подобряване на правните рамки, касаещи различни международни ядрени дейности, например като като транспорта, и за подпомагане на икономическото и ефективно използване на ядрената енергия.

 

Генералният директор на Световната ядрена асоциация Agneta Rising изрази увереност, че меморандумът ще е в подкрепа на развитието на ядрената енергетика.

 

Радваме се да обявим това споразумение с OECD-NEA, което официализира и засилва тесните и добри работни отношения, които вече съществуват между нашите две организации в няколко важни области като ядрената безопасност, извеждането (на ядрени съоръжения) от експлоатация, образованието, иновациите, управлението на отпадъците и правната база. Настоящият Меморандум ще подкрепи развитието на ядрената енергия като достъпен устойчив източник на нисковъглеродна електроенергия“, каза Rising.

 

Генералният директор на NEA William D. Magwood , IV, от своя страна обърна внимание, че ядрената индустрия е в основата на изпълнението на националните енергийни политика на държавите, а Меморандумът допринася за още по-добро взаимодействие.

 

Индустрията често е основният изпълнител на националните енергийни политики и разполага с подходяща и изчерпателна информация за аспектите на тези политики, което е жизнено важно. Настоящият Меморандум ще е от помощ за NEA с оглед на придобиването на важни познания от страна на индустрията и ще гарантира, че сме в състояние да предоставим на страните членки най-подходящата и изчерпателна информация. Взаимодействието ни с глобалния индустриален сектор чрез Световната ядрена асоциация увеличава възможностите на NEA за пряко взаимодействат с индустрията и за по-високи постижения в ядрената безопасност, иновациите, извеждането от експлоатация (на ядрени съоръжения) и други ключови области. "

 

Симпозиумът на Световната ядрена асоциация завърши с интерактивен панел на високо ниво на тема иновации в ядрената индустрия, в което участваха водещи световни експерти.

„Симпозиумът е мястото, където се събираме, за да споделяме знания и да оформяме бъдещето на ядрената енергия. Ние сме динамични, умни сме и от голямо значение“, отбеляза Agneta Rising при закриването на конференцията.


Президентът и изпълнителен директор на Terrapower Крис Левеск отбеляза, че, ядрената енергетика разполага с цялостна технология, която все още не е използвана. „Сега трябва да я демонстрираме.", каза той.

 

"Ядрената индустрия е иновативна по своята същност. Има още много възможности“, отбеляза и Evgeniĭ Pakermanov, prezident, Rusatom

"Имаме много технически примери за иновации в индустрията, която трябва да стане много по-иновативна, отколкото е. Глобалният енергиен микс се променя“, отчете от своя страна Bernar Salkha, direktor, EFR.

 Световната ядрена асоциация е международната организация, която представлява глобалната ядрена индустрия. Мисията й е насочена към насърчаване на по-широкото разбиране на ядрената енергия на базата на авторитетна информация, както и разработване на общи позиции по отношение на индустрията, на обогатяването на енергийния дебат, както и към проправянето на пътища за разширяване на ядрения бизнес.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева