НАЧАЛО » свят

САЩ отново с проект, допускащ искове срещу ОПЕК

fb
3E news
fb
21-04-2021 11:06:28
fb

Правната комисия към камарата на представителите на САЩ е одобрила във вторник законопроект, допускат антимонополни искове срещу страните членки на ОПЕК (в САЩ). Предстои законопроектът да бъде разгледан от пълния състав на камарата на представителите на Конгреса.

Законопроектът NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels), както се казва на сайта на правната комисия на камарата, дава пълномощия на министерство на правосъдието на САЩ да инициира антимонополни искове срещу страните членки на ОПЕК, както и възможност на американските съдилища да разглеждат такива дела.
Авторите на законопроекта отбелязват, че членовете на ОПЕК „за контрол върху цените съзнателно влизат в сговор с цел ограничаване на добива на суров петрол, нечестно надуват цените на суровия петрол, за да задоволят алчността на производителите на петрол“.

„Ако американските компании работеха така, това би се смятало за нарушение на антимонополното право“, заявява във връзка с разглеждането на законопроекта председателят на юридическата комисия Джерълд Надлър. За да може законопроектът да стане закон, той трябва да бъде приет от камарата, сената, а след това и подписан от президента на САЩ.

Подобни законопроекти са обсъждани от конгреса  преди, но реално досега те не са осъществявани.

сащ
ОПЕК
петрол
искове срещу ОПЕК
По статията работи:

3E news