Румъния иска да си сътрудничи с ExxonMobil при системите за съхранение на CO2

Петролният гигант планира оттегляне от проекта за добив на природен газ в Черно море

Енергетика / Свят
Георги Велев
787
article picture alt description

Румънската държава ще си сътрудничи с подразделението на ExxonMobil там за разработване на проекти в областта на улавянето и съхранението на въглерод (CCS). Това заяви румънският енергиен министър Вирджил Попеску , който е провел разговори с представители на румънското подразделение на фирмата.

Попеску каза, че разглежда ExxonMobil като "лидер в технологията за улавяне на въглерод. Ние също имахме обмен на мнения относно добива на газ в Черно море и законодателната рамка в областта на енергетиката."

ExxonMobil по-рано тази година предложи проект за CCS за 100 млрд. долара за улавяне на емисиите от американските нефтохимически и рафиниращи заводи и съхраняването им под Мексиканския залив. Очаква се до 2030 г. по този начин да се съхраняват до 50 млн. тона CO2 годишно и това количество да се удвои до 2040 г. Но представителите на ExxonMobil припомниха, че проектът ще се нуждае от подкрепа от други компании и правителството. В Румъния ExxonMobil си партнира с австрийската OMV Petrom за находището Neptun Deep, където има изчисления, че са открити залежи от 84 млрд. кубични метра природен газ. Но партньорите казват, че правителството в Букурещ не е осигурило правилните инвестиционни условия, за да стимулира развитието на проекта.

Разочарован от закъсненията в Neptun Deep и като част от по-широка си стратегия, която ще види пълното си развитие чрез европейските цели за беземисионна икономика, ExxonMobil води преговори да продаде своя 50-процентен дял в румънското поле на държавната Romgaz.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща