НАЧАЛО » свят

Ройтерс: Руският петрол е престанал да постъпва в Чехия от Полша

fb
3E news
fb
25-04-2019 01:57:00
fb

Руският петрол е престанал да постъпва в Чехия от полска територия, през която минава нефтопроводът „Дружба“. За това е съобщила агенция Ройтерс, позовавайки се на собствени източници, цитирана от агенция ТАСС.


Официална информация засега от чешка страна няма. По данни на отворените източници, държавните резерви на Чехия са разчетени за три месеца. В сряда Министерство на енергетиката на Полша е информирало за решението си да преустанови доставката на руски петрол по нефтопровода „Дружба“ през пункта в Адамово на полско-беларуската граница във връзка с влошаването на качеството на горивото и риска от увреждане на системите за пренос на петрол и нефтопреработващите заводи.


В петък, 19 април беларуската страна заяви за рязко влошаване на качеството на нефта, постъпващ от Русия в участъка на магистралния тръбопровод ОАО „Гомельтранснефть Друба“. Източникът на замърсяване е бил установен в участъка Самара – Унеча на нефтопровода „Дружба“. От руското министерство на енергетиката заявиха, че проблемът с влошаването на качеството на петрола, доставян в посока Беларус има технически характер и ще бъде отстранен бързо, уточнява агенцията.


Припомняме, че от почти седмица руските медии алармират за влошаване на качеството на  нефта доставян за Беларус и за отказ от доставки.
Междувременно стана ясно също така, че най-голямата полска нефтопреработваща компания Orlen не изключва, че може да поиска компенсации в случай, че в нефтопреработващите й инсталации попадне некачествена суровина.

петрол
руски петрол
замърсен руски петрол
нефтопровод Дружба
полската Orlen
По статията работи:

Маринела Арабаджиева