Прозрачни соларни панели върху оранжериите ще тестват в Швейцария

Енергетика / Свят
Георги Велев
2291
article picture alt description

Швейцарският слънчев технологичен стартъп Insolight разработи полупрозрачни слънчеви модули, които могат да помогнат за подобряване на добива на реколта чрез регулиране на количеството светлина, което достига до растенията, като същевременно използва останалата част от слънчевата светлина за производство на електричество.

Insolight заяви, че агроволтаичното решение, наречено инсолагрин, ще бъде тествано в сътрудничество с енергийната компания Romande Energie и земеделската изследователска фирма Agroscope в продължение на четири години, започвайки този месец, когато слънчевите модули ще бъдат инсталирани върху ягоди и малини. Соларните модули ще действат като заместители на защитните мрежи и покриви, които предпазват реколтата.

Слънчевите модули действат като „интелигентна“ сянка, като регулират количеството светлина, която пропускат, и позволяват оптимизиране на фотосинтезата на растенията през сезоните и спомагат за намаляване на отрицателното въздействие на горещите летни температури върху добива и качеството на селскостопанските продукти, каза Insolight.

Модулите, наречени THEIA (Translucency & High Efficiency in Agrivoltaics), ще бъдат тествани на площ от 165 м2, но положителните резултати могат да доведат до бъдещи широкомащабни внедрения.

Пилотният проект се подкрепя от Швейцарската федерална служба по енергетика (OFEN), се казва в прессъобщението. Марциал Генолет, фотоволтаичен бизнес мениджър в Romande Energie, заяви, че подмяната на съществуващите оранжерии с фотоволтаични конструкции ще допълни слънчевото разполагане на покрива, което ще ускори процеса на декарбонизация в Швейцария.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща