НАЧАЛО » свят

Правителството на Великобритания публикува част от документите за последствията от Brexit без сделка

fb
3E news
fb
12-09-2019 10:53:00
fb

Британското правителство публикува част от документите, предупреждаващи за възможните последствия от излизането на страната от ЕК без сделка, съобщава Sky News. В пет от страниците на документа, публикувани на сайта правителството предупреждава, че Великобритания ще се сблъска с негативни последствия от Brexit без сделка още в първия ден.

В частност в справката се говори за нарастване на общественото недоволство, „значителни“ повишения на цените на електроенергията, а също така и за проблеми с доставката на хранителни продукти и лекарства.

Отбелязва се също така потенциалният спад на способността на Великобритания за справяне с огнищата от болести по животните, заради намаляване на доставката от ветеринарни препарати, както и за необходимостта и предприемането на спешни мерки по осигуряване на достъп до чиста вода в случай на прекъсване на достъпа до химикали. Вероятността от това обаче се смята за „слаба“.

В документа се коментират и опасения, че Гибралтар не е достатъчно добре подготвен за Brexit без сделка.

От своя страна министърът в сянка по Brexit Кир Стармер, цитиран от международните агенции смята, че документите потвърждават сериозните рискове за Brexit без сделка.

„Изключително безотговорно е от страна на правителството да се опитва да игнорира тези строги предупреждения и да пречи на това обществеността да види доказателствата“, е казал Стармер. „Борис Джонсън трябва сега да признае, че е бил нечестен с британския народ за последствията от Brexit без сделка“, е добавил той.

Документът за последствията за Brexit без сделка, според съобщенията, е бил публикуван след искане на парламента. Депутатите от опозицията са искали също така да бъдат публикувани личните съобщение между съветниците на премиера включително и в WhatsApp и Facebook по повод петседмичното спиране на работата на парламента от Борис Джонсън. Но правителството е отхвърлило тази молба, наричайки я „неуместна“.

По-рано парламентът на Великобритания официално съобщи за спирането на работа до 14 октомври. Това означава, че парламентаристите ще имат много малко време за обсъждане на сделката с Брюксел преди излизането на Великобритания от ЕС, което е планирано за 31 октомври. Британският премиер Джонсън отрича че тази стъпка е свързана с желанието за излизане на Великобритания от ЕС без сделка. Въпреки това в понеделник парламентаристите за втори път през последните дни гласуваха против провеждането на предсрочни избори в страната: Джонсън предлагаше провеждането на избори на 15 октомври –  преди набелязания за 31 октомври краен срок за излизането на страната от ЕС.

Кралицата на Великобритания, Елизабет II подписа на 9 септември закон, който  отлага излизането на страната от ЕС, ако не бъде подписано споразумение с Брюксел преди 31 октомври. Според закона, Джонсън трябва да поиска ЕС да отложи крайният срок за Brexit за 31 януари 2020 г. Целта на тази мярка е да се избегне „твърдото“ излизане от ЕС без двустранно споразумение с Брюксел.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева