НАЧАЛО » свят

Петролът стартира с повишение

fb
3E news
fb
10-06-2019 08:58:00
fb

Цените на петрола продължават да нарастват и в понеделник сутринта, след като при търговията в петък ускориха повишението си, опитвайки се да отиграят спадът от предходните дни. Това се дължи от една страна на спадът на активността в САЩ, а от друга на сигналите за удължаване на споразумението за ограничаване на добива на петрол от ОПЕК

Според данните на Baker Hughes от края на миналата седмица, броят на сондажните нефтогазови платформи в САЩ през миналата седмица намалява с 11 броя - до 789. От началото на годината общият им броя се свива с 96.

Все още влияние върху пазара продължават да оказват и събитията около Мексико.


Пазарът в края на предходната седмица получи подкрепа от съобщенията на медиите за това, че САЩ може и да отложат планираното въвеждане на мита от 5 % за всички вносни стоки от Мексико. Както съобщи преди това Bloomberg, позовавайки се на източници, подобна възможност се обсъжда, тъй като Вашингтон разбира, че Мексико се отнася  сериозно към проблема. Ако САЩ въведе обещаните мита, а Мексико продължи да изпълнява дадените от страната обещания за ограничение на нелегалната миграция, срокът на действие на митата ще е кратък, смятат източниците.

В същото време в рамките на Петербургския международен икономически форум, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви, че пазарът очаква от Русия и неговата страна определени действия и затова споразумението за ограничаване на добива в рамките на ОПЕК+ ще продължи. По думите му цени под 60 долара за барел не гарантират и не дават достатъчно увереност на инвеститорите по отношение на възвръщаемостта. Очакването е споразумението за ограничаване на добива да бъде продължено до края на 2019 г.

Стойността на августовския фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин се котира при 63,68 долара за барел, което е с 0,62 % или с 0,39 долара повече от нивото при затварянето на предишната сесия. Според данните от търговията в петък цената на договорите бе на нивото от 63,29 долара за барел, увеличавайки се с 1,62 долара или с 2,63 %.

Фючърсът за юли за петрола сорт WTI на борсата в Ню Йорк (NYMEX) поскъпва с 0,35 долара или 0,65 % - до 54,34 долара за барел. Според данните, при предишната сесия договорът се увеличи пир предишната сесия с 1,4 долара или 2,66 % - до 53,09 долара за барел.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева