НАЧАЛО » свят

Петролът се търгува без съществени изменения на цените

fb
3E news
fb
23-08-2019 09:09:00
fb

Цените на двата основни сорта петрол практически не се променят в петък сутринта в рамките на азиатската търговия, като се готвят да завършат втора поредна седмица с ръст, поради намаляване на опасенията от ескалация на търговския спор между САЩ и Китай и очакването за предприемане на стимулиращи мерки от страна на централните банки в света.

Октомврийският фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпва с едва 0,06 долара или 0,1 % - до 59,98 долара за барел. При търговията в четвъртък цената се понижи с 0,38 долара или 0,63 %  и при затварянето бе на ниво от 59,92 долара за барел.

Стойността на фючърса за WTI на NYMEX практически остана без промяна и е 55,35 долара за барел. При предишната търговия WTI се понижи с 0,33 долара или 0,59 долара – до 55,35 долара за барел.

От началото на седмицата Brent и WTI поскъпнаха с около 1 %.

Анализаторите обясняват, че основното внимание е насочено към мероприятието в Джаксън-Хоул, където предстои да се съберат представителите на най-големите централни банки в света. За петък е планирано и изказването на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Заседанието е очаквано основно от финансовите пазари, а инвеститорите очакват да разчетат сигналите за бъдещата политика.

Анализаторите на банката UBS AG очакват възстановяване на цената на Brent до 65 долара за  барел през следващите три месеца, в резултат на намаляването на резервите от горива. След това обаче се очаква спад на цената на сорта до 62 долара за барел, а дългосрочната 12 месечна прогноза е за стойност от 60 долара за барел, основно заради търговските рискове.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева