НАЧАЛО » свят

Петролът поскъпва след спада във вторник

fb
3E news
fb
11-09-2019 09:44:00
fb

Цените на двата основни сорта петрол растат умерено в рамките на азиатската търговия в сряда, след понижението във вторник, предизвикано от новината за оставката на Джон Болтън от поста съветник на президента на САЩ по националната сигурност


Ноемврийският фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин поскъпва с 0,55 долара или 0,88 % - до 62,93 долара за барел. При търговията във вторник цената се понижи с 0,21 долара  и при затварянето съставляваше 62,38 долара за барел.


Стойността на фючърса за WTI за октомври на NYMEX се увеличава с 0,48 долара – до 57,89 долара за барел. При предишната търговия WTI се понижи д 0,45 долара до 57,40 долара за барел.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп във вторник в социалната мрежа Twitter съобщи, че Джон Болтън ще напусне заеманата от него длъжност. Според анализаторите, оттеглянето на един от най-високопоставените „ястреби“ във Вашингтон може да доведе до смекчаване на позициите на САЩ по отношение на Венецуела и Иран, което може да се отрази позитивно на доставката на горива от тези страни, пише Bloomberg. Представител на правителството на Иран Али Рабии вече заяви, че с оставката на Болтън, САЩ вече са премахнали най-големият привърженик на войната и икономическия тероризъм.


Други анализатори също отбелязват, че оставката може да катализира значително деескалацията на конфликта с Иран.


В частност ценовите нива на петрола се подкрепят и от данните на АPI – спад на резервите от нефт със 7,23 млн. барела. Официалните данни на министерство на енергетиката ще бъдат публикувани в сряда.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева