НАЧАЛО » свят

Очква се доизграждането на новия енергоблок на АЕЦ „Дуковани“ да започне около 2030 г.

fb
3E news
fb
12-09-2019 08:00:00
fb

Министърът на промишлеността на Чехия Карел Хавличек увери президента на страната Милош Земан, че сроковете на строителство на новия енергоблок на АЕЦ „Дуковани“ се спазват. Той потвърди, че договорът между правителството и ČEZ трябва да бъде сключен до края на годината,. По думите на министъра, изграждането може да започне около 2030 г. и да приключи между 2035 и 2040 г., съобщава .halonoviny.cz

По време на срещата президентът и представителите на икономическия сектор обсъдиха и изоставянето на въглищната енергетика, както и политиката в областта на възобновяемите енергийни източници. Хавличек съобщи, че разходите на Чехия за ВЕИ до 2030 г. ще надхвърлят един трилион чешки крони (над 38 милиарда евро).

Миналата седмица Министерството на околната среда публикува положително заключение по ОВОС. Новият енергоблок на АЕЦ „Дуковани“ постепенно ще замени четирите съществуващи. Австрия обаче не е съгласна с разширяването на централата и не се изключва иск против Чехия във връзка с финансирането на проекта.

 

По статията работи:

Маринела Арабаджиева