Обмислят удължаване на периода на нагнетяване на газ в европейските газохранилища до 3 ноември, но някои страни вече теглят газ от запасите

Енергетика / Свят
3E news
875
article picture alt description

Нагнетяването на газ в подземните газохранилища на Европа от началото на новата седмица спада до най-ниското ниво от месец май тази година, а тегленето на синьо гориво вече започна и дори надвишава нагнетяваните обеми, сочат оперативните на данни на GIE. Така например за газовия ден 11 октомври нагнетяването надхвърля тегленето на гориво с 20 %, а общото ниво на запасите в европейските газохранилища расте с едва 0,02 процентни пункта, което е най-ниското ниво от 6 май тази година – до 78-09 % или 852.4526 TWh. Това обаче е с 12,76 % под средното ниво за последните пет години. 

В частност, продължава нагнетяването на природен газ и в подземното газохранилище в Чирен, като се наблюдава и най-силен темп на нагнетяване – с 0,44 % дневно. В момента  ПХГ Чирен е запълнено до 73.76 % или 4.6251 TWh.

Както е известно периодът на нагнетяване обикновено приключва към 20 октомври, но през тази година има очакване, че той ще бъде удължен, за да може да се постигне по-високо ниво на запълване. По предварителни данни периодът на нагнетяване ще бъде удължен поне до 3 ноември. 

Както става ясно обаче от данните на GIE още преди същинския зимен период редица страни са започнали да теглят гориво от подземните си газохранилища – Унгария, Нидерландия, Полша, Словакия. Притокът от LNG е на нивото от миналата година. 

Междувременно търговията на ноемврийските фючърси на газа по индекса TTF на борсата ICE Futures отвори при цена от 89.00 евро за MWh или 1055 долара за 1000 куб м, като по-късно се повиши с близо 4 %, а в момента, а в момента стойността продължава да расте – до 91.40 евро за MWh или с 6.7 %
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща