НАЧАЛО » свят

Новак: Решението на съда на ЕС за газопровода Opal ще повлияе върху тристранната газова среща

fb
3E news
fb
12-09-2019 02:37:00
fb

Решението на Европейския съд по делото за газопровода Opal ще бъде отчетено на преговорите с Украйна и Европейската комисия за транзита на природен газ, поредният етап от които ще се проведат на 19 септември. То засяга ситуацията с енергоснабдяването на европейските страни като цяло, е заявил министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, цитиран от РИА Новости.

Съдът на ЕС във вторник отмени решението на Европейската комисия от 2016 г. за разширяване на достъпа на „Газпром“ до мощностите на Opal, определяйки го като нарушаване на принципа на енергийната солидарност.

Мисля, разбира се от гледна точка на преговорите, че тази ситуация ще бъде взета предвид. Според мен това е решение, което засяга като цяло ситуацията с енергоснабдяването на европейските страни, с потоците и доставките на газ“, е казал Новак пред телевизия „Россия 24“. По думите му, юристите на руското енергийно министерство проучват решението на съда за газопровода Opal. Самият той се нае да коментира след техните заключения. В същото време руският енергиен министър припомни, че решението е взето от ЕК.

 

По статията работи:

Маринела Арабаджиева