НАЧАЛО » свят

МВФ прие оставката на Кристин Лагард

По-рано този месец Лагард временно суспендира задълженията си в МВФ, след като беше номинирана за наследник на Марио Драги като президент на ЕЦБ

fb
3E news
fb
16-07-2019 09:03:00
fb

Международният валутен фонд (МВФ) обяви във вторник, че неговият Изпълнителен съвет е приел оставката на управляващия директор Кристин Лагард. Оставка влиза ефективно в сила от 12 септември, предаде БНР.

МВФ потвърди, че Дейвид Липтън ще действа като изпълнителен директор, докато бъде намерено постоянно решение. "Изпълнителният съвет на МВФ ще инициира незабавно процеса по избор на следващия управляващ директор и ще съобщи за това своевременно", се казва в изявлението на базираната във Вашингтон международна организация.

По-рано този месец Лагард временно суспендира задълженията си в МВФ, след като беше номинирана за наследник на Марио Драги като президент на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Днес тя заяви, че ще се оттегли официално от длъжността си през септември и посочи, че обявеният по-рано "отказ" от нейните задължения ще остане в сила, докато тя официално не се оттегли.

"С оглед на по-голяма яснота относно процеса на моята кандидатура за председател на ЕЦБ и времето, което ще отнеме, аз взех това решение в най-добър интерес за МВФ, тъй като по този начин ще се ускори процеса на подбор на моя наследник", посочи г-жа Лагард.

Българска енергийна борса
БНЕБ
По статията работи:

Галина Александрова